hoe lang gaat een fatbike mee

Hoe lang gaat een fatbike mee

De fatbike is in korte tijd enorm populair geworden. Er zijn dit jaar al duizenden fatbikes over de toonbank gegaan. Maar hoe lang gaat een fatbike mee? In deze blog duiken we in de duurzaamheid van de fatbike, en hoe lang je kunt verwachten dat deze mee gaat.

Wat is de levensduur van een fatbike

Over het algemeen kun je zo’n vier tot zes jaar doen met een fatbike, mits deze goed onderhouden wordt. Dat is dus de levensduur van een fatbike. De levensduur van de accu is bij normaal gebruik echter wat korter. Je kunt verwachten dat je één of twee keer de accu moet vervangen tijdens de levensduur van je fatbike.

Hoe lang een fatbike meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. 

 • Hoe vaak gebruik je de fatbike
 • Welk merk de fatbike is
 • Hoeveel kilometers je rijdt

Hoe meer je de fatbike gebruikt, hoe sneller deze uiteraard aan het einde van de levensduur komt. Je krijgt ook te maken met regulier onderhoud, zoals het vervangen van banden, remmen, en de accu.

onderhoud van een fatbike

Hoe lang gaat een fatbike accu mee

Een fatbike accu gaat ongeveer 500-1000 laadcycli mee. Je kunt dus zo’n 5.000 tot 15.000 kilometer rijden voordat je de accu moet vervangen. Dit is ook afhankelijk van de kwaliteit van de accu, en de actieradius van je fatbike. 

Zorg altijd dat je de accu naar behoren gebruikt. Bij verkeerd gebruik kan de levensduur van de accu sterk afnemen. Voorkom dat je de accu voortijdig moet vervangen door deze op de correcte manier te gebruiken.

De accu neemt langzaam af in capaciteit, totdat deze op een gegeven moment echt ‘op’ is. Je kunt herkennen dat een accu aan het eind van de levensduur is aan verschillende factoren:

 • De accu houdt geen of slecht een lading vast
 • De accu laad niet goed of langzaam op
 • De accu raakt snel leeg
fatbike levensduur

Tips voor het behoud van je fatbike accu

De gezondheid van de accu kan sterk afnemen bij verkeerd gebruik. Het is dan ook cruciaal dat je deze op de juiste manier gebruikt. Bij verkeerd gebruik zul je binnen de kortste keren je accu moeten vervangen. De volgende tips zorgen ervoor dat je accu gezond blijft:

 1. Laad de accu nooit tot 100% op, maar tot 80%
 2. Laat de accu zo min mogelijk tot 0% leeg lopen
 3. Laad na elke rit de accu weer op tot 80%
 4. Gebruik de accu niet bij hoge of lage temperaturen
 5. Zorg ervoor dat de accu altijd een lading heeft. Als deze lange tijd op 0% lading ligt, kan de accu onbruikbaar worden.
 6. Laad de accu niet langer op dan nodig, haal deze uit het stopcontact als hij vol zit.

Meer details lees je in ons artikel over het opladen van een fatbike. Hier kun je ook lezen hoe je een accu van een fatbike oplaadt en wat diepontlading is.

Onderhouden van een fatbike

Hoe lang een fatbike mee gaat, hangt ook sterk af van het onderhoud wat je pleegt. Het laten repareren van je fatbike is nog niet gemakkelijk. Veel fietsenmakers willen de fatbikes liever niet in onderhoud, omdat de onderdelen lastig te krijgen zijn, en de bouwkwaliteit slecht is.

In deze tabel zie je ongeveer welke onderdelen je op een reguliere basis moet vervangen. 

OnderdeelVervangen bijKosten vervanging
Remblokjes400 km€ 50
Banden600 km€ 60 per band
Elektromotor10.000 tot 40.000 km€ 500 – 1500
Accu5.000 tot 15.000 km€ 300 – 700

Daarnaast heb je ook nog kleiner onderhoud, zoals lampjes, remkabels, een bel, en de trappers. 

fatbike bouwkwaliteit

Waarom heeft een fatbike zo snel nieuwe remmen en banden nodig?

De fatbike heeft vergeleken met een e-bike snel nieuwe banden en remmen nodig. Voor de banden heeft dit twee oorzaken: Het gewicht, en de grootte van de band. Beiden zorgen voor meer contact met de weg, waardoor de banden snel slijten.

De remmen moeten ook relatief vaak vervangen worden. Dit is omdat de fatbike zwaar is van gewicht, dus de remmen moeten flink werk verzetten om de fiets tot stilstand te krijgen. Ook fiets je gemiddeld harder, dus moet je ook langer en sterker remmen.

Populaire blogposts: de meest betrouwbare fatbikes:

Welke gaat langer mee: fatbike of e-bike

We kunnen vrij direct stellen dat een gemiddelde e-bike een stuk langer meegaat dan een fatbike. De kwaliteit van e-bikes is namelijk veel hoger dan die van de gemiddelde fatbike. Fatbikes zijn over het algemeen erg matig in elkaar gezet.

De fatbike is een stuk goedkoper dan een ebike, dit is te danken aan de fabricage. Fatbikes worden op zo’n goedkoop mogelijke manier gebouwd in China. De onderdelen zijn van lage kwaliteit en ook moeilijk te repareren of vervangen mochten deze stuk gaan.

Als je dus een fiets wil waar je lang plezier mee kan hebben, is een e-bike waarschijnlijk een betere keuze dan een fatbike. Een fatbike gaat gewoon minder lang mee. Meer verschillen tussen e-bikes en fatbikes lees je in onze blog.

Hoe gaat mijn fatbike langer mee?

Je kunt de levensduur van een fatbike verlengen door er goed mee om te gaan. Je moet dan denken aan de volgende punten. Volg deze op, en je fatbike gaat langer mee:

 1. Onderhoud je fatbike goed en op tijd
 2. Parkeer de fatbike in een schuur of onder een afdakje
 3. Gebruik de accu op de correcte manier
 4. Het opvoeren van een fatbike kan nadelig zijn voor de levensduur
fatbike naar de fietsenmaker

Hoe lang gaat een fatbike mee: De motor

De levensduur van je fatbike motor hangt af van het gebruik en welk merk deze is. Bij fatbikes zien we vaak merkloze aandrijvingsmotoren. Deze zullen zo’n 10.000 kilometer meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn.

Wat duurdere motoren zoals die van Bosch kunnen langer mee gaan. Daarnaast hangt het ook af van de hoogte van de ondersteuning. Als je altijd op volle kracht rijdt, heeft je motor meer werk. Hij zal dan dus ook sneller slijten. 


Hoe lang gaat een fatbike mee: Conclusie

De fatbike gaat ongeveer 3-6 jaar mee. In die tijd moet je wel onderhoud plegen, vooral aan de remmen en de banden. Aan het vervangen van de accu kom je ook niet onderuit. Vooral het vervangen van de accu of de motor is een flinke investering.

De fatbike gaat een stuk minder lang mee dan de gemiddelde fiets of e-bike. Dit is omdat de bouwkwaliteit over het algemeen erg matig is. De fatbikes worden goedkoop geproduceerd en zijn lastig te onderhouden. 

Meest gestelde vragen

Hoeveel km kan een fatbike mee?

Hoeveel km kan een fatbike mee?
De accu van een fatbike kun je voor ongeveer 5.000 tot 15.000 km gebruiken voordat deze aan vervanging toe is. 

Wat kost een gemiddelde fatbike?

Een fatbike kost tussen de 1000 en 3000 euro, afhankelijk van het model en de actieradius die je kiest. 

Hoe oud fatbike?

Er is geen minimumleeftijd voor het gebruik van een fatbike. Het valt namelijk onder de elektrische fietsen. Tot 25 km/u mag iedereen op een fatbike rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven