welk slot voor fatbike kopen

Welk slot voor fatbike kopen?

Laatste update op 05/06/2024 om 13:06

Fatbikes worden om de haverklap gestolen. Een slot is dan ook geen overbodige luxe, maar echt een vereiste. Om je fatbike zo goed mogelijk te beschermen, heb je een degelijk slot nodig. Maar welk slot voor fatbike kopen? In deze blog leggen we het uit. Dus welk slot voor fatbike kopen?

Het beste slot om te kopen voor een fatbike is de Axa LinQ Pro 100 Kettingslot. Met een ART 3 classificatie & schakels van 10mm dik beveilig je hiermee een fatbike het best. Het is tevens het slot met de beste prijs- kwaliteitverhouding omdat hij slechts €48,49 kost.

Merk & model

ART norm

Lengte

Prijs

Waardering

Goedkoopste aanbieder

AXA Linq Pro 100

ART 3

100cm

€48,49

Abus Lonus

ART 4

150cm

€92,94

AXA Fold Ultra 90

ART 2

90cm

€76,95

Waar moet je op letten als je een slot voor een fatbike koopt?

Als je zoekt naar een slot voor je fatbike kun je op een aantal dingen letten. Zo koop je een slot wat voldoende bescherming geeft en lang mee gaat. Een slecht slot zal een fatbike niet voldoende beveiligen tegen een degelijke betonschaar. Ervaren boeven zullen zonder moeite een matig slot overwinnen.

 • Sterk: Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je een sterk slot koopt, van dik, hard staal en een stevige sluiting.
 • Grootte: Neem een slot dat groot genoeg is om je fatbike vast te binden aan een fietsenstandaard of hek.
 • Gemak: Uiteraard moet het slot ook gemakkelijk zijn in gebruik.
 • Afschrikking: Kies een groot, zwaar slot voor een afschrikkende werking.
 • Twee is beter dan één: De beste manier om je fatbike beter te beschermen is met een tweede slot. 

Onze top 3 sloten voor fatbikes

1. AXA Linq Pro 100 Kettingslot

AXA linq Pro 100 fatbike kettingslot kopen

Onze top pick is het Linq Pro 100 kettingslot van het merk AXA. Dit slot is enorm stevig en zal je fatbike zonder meer goed beschermen tegen diefstal. De schakels zijn 10mm dik, daardoor heeft het slot de juiste rating voor meeste fietsverzekeringen.

Het slot is 100cm lang, waardoor je gemakkelijk je fatbike aan een rek of hek vast kunt zetten. Een nadeel is dat het slot, door de dikke ketting, redelijk zwaar is. Toch blijft dit onze top 1 keuze voor een fatbike slot.

 • Prijs: € 48,49Bol.com
 • ART 3 norm
 • 2,9 KG

2. ABUS Ionus 1190/11 kettingslot

art4 fatbike slot

Heb je een hoge ART-rating nodig voor je verzekering? Dan is de ABUS Ionus onmisbaar. Met één van de hoogtste veiligheidsnormen zal dit slot volstaan voor vrijwel alle fietsverzekeringen.

Dit slot is een echte joekel: geen dief die hier doorheen komt. Het is bovendien volledig waterbestendig waardoor het lang meegaat, ook in het regenachtige Nederland. Het slot is wat prijziger en zwaarder dan de meeste ART-2 of ART-3 sloten.

 • Prijs: € 92,94Bol.com
 • ART 4 norm
 • 4,2 kilogram

3. AXA Fold Ultra 90 Vouwslot

vouwslot voor fatbike

Dan nog ééntje in de categorie gemak. Het Fold Ultra 90 slot van het merk AXA kun je namelijk aan je fatbike bevestigen. Zo kun je het slot makkelijk overal mee naartoe nemen. Het slot kun je uitvouwen en heeft een lengte van 90 centimeter.

We hadden verwacht dat het slot, na bevestiging aan de fatbike, zou gaan rammelen. We hebben het slot een week lang getest, en het blijft geluidloos zitten. Ook bij hobbelige wegen konden we het slot niet horen.

Het slot komt met twee sleutels en heeft een ART 2 norm voor de verzekering. Check bij je verzekeraar of dit voldoende is voor jouw fatbike.

 • Prijs: € 76.95Bol.com
 • ART 2 norm
 • 1,8 kilogram

Waarom worden fatbikes zo veel gestolen?

Fatbikes worden vaak gestolen omdat ze populair zijn op dit moment. Veel mensen willen graag een fatbike, en niet iedereen heeft blijkbaar zin om er eentje te kopen. Er zijn in 2023 maar liefst 90.000 fatbikes gestolen.

Fatbikes zijn veel geld waard en vaak makkelijk mee te nemen. Ze worden buiten geparkeerd bij winkels, scholen, of gewoon thuis voor de deur. Ik raad dan ook altijd aan om een fatbike binnen in een schuur of garage te parkeren. 

Fatbikes staan meestal niet geregistreerd waardoor een gestolen fatbike weer makkelijk te verkopen is. Let dan ook goed op als je een tweedehands fatbike koopt. Als je het niet vertrouwt, is het niet verstandig de fatbike te kopen.

Slot fatbike voor de verzekering

Het kan zijn dat je een slot nodig hebt om een verzekering af te sluiten op je fatbike. In dat geval moet je goed de voorwaarden lezen. Het kan namelijk zo zijn dat je een bepaald type slot nodig hebt. Soms heb je zelfs twee sloten nodig.

Ook kan er in de voorwaarden staan dat de fatbike binnen moet staan, of aan een muuranker. Let goed op deze voorwaarden, als je fatbike gestolen wordt, en je hebt je niet goed aan de voorwaarden gehouden, kan het zijn dat je geen vergoeding krijgt.

Ben je al verzekerd, maar wil je een slot kopen? Dan kan het ook zijn dat je een korting krijgt op de maandelijkse premie. Check de voorwaarden bij jouw verzekeraar.

fatbike gestolen wat nu

Help – mijn fatbike is gestolen! Wat nu?

Stond je fatbike op slot, maar is deze toch gestolen? Onderneem de volgende stappen om het probleem op te lossen:

 1. Meld de diefstal direct bij de politie: Doe gelijk aangifte door de politie te bellen. Zie je de diefstal gebeuren? Je mag in dit geval 112 bellen. In andere gevallen bel je 0900 8844.
 2. Deel het nieuws: Je kunt direct rondvragen of omstanders de dief hebben gezien. Ook kun je het nieuws delen op social media. Je kunt zo de mogelijke dader opsporen of de fiets terugvinden.
 3. Vraag naar camerabeelden: Fatbikes worden veel gestolen in de buurt van winkels, die meestal beveiligingscamera’s hebben. Vraag de eigenaar naar de beelden om de dief op te sporen. Ze zijn niet verplicht deze beelden met je te delen.

Merk & model

ART norm

Lengte

Prijs

Waardering

Goedkoopste aanbieder

AXA Linq Pro 100

ART 3

100cm

€48,49

Abus Lonus

ART 4

150cm

€92,94

AXA Fold Ultra 90

ART 2

90cm

€76,95

Welk slot voor fatbike kopen: Conclusie

Je fatbike op slot zetten met een degelijk slot is een echte must. Fatbikes worden gigantisch veel gestolen. Bovendien heb je een slot nodig om een fietsverzekering af te sluiten. De veiligste manier om je fatbike op slot te zetten is met twee sloten.

Check goed naar de voorwaarden van je verzekering. Hierin wordt aangegeven welke sloten je kunt gebruiken en hoe je de fiets op slot moet zetten. 

Meest gestelde vragen

Welk slot voor fatbike verzekering

Bij het verzekeren van je fatbike hoort meestal een slot met een bepaalde norm. Deze norm gaat van ART-1 tot ART-5. Check de voorwaarden van je verzekering om te bepalen welk slot je nodig hebt.

Kun je een fatbike op slot zetten?

Je kunt een fatbike op slot zetten met een traditioneel fietsslot of een kettingslot. Zorg ervoor dat je fatbike goed op slot staat, want fatbikes worden vaak gestolen.

Hoe voorkom je dat je fatbike gestolen wordt?

Een stevig slot is natuurlijk de eerste stap. Twee sloten is altijd beter dan één. Zet je fatbike zoveel mogelijk binnen in een garage of schuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven