kan een fatbike tegen regen

Kan een fatbike tegen regen?

Laatste update op 13/06/2024 om 10:31

Strakblauw of donkergrijs, als je naar school of werk moet zul je beiden tegenkomen. Een fatbike is een elektrisch apparaat, dus je vraagt je misschien af: Kan een fatbike tegen regen? In deze blog duiken we in de details. 

Kan een fatbike tegen regen en plassen?

Als je fiets niet tegen de regen zou kunnen, zou je in Nederland niet vaak op de fiets kunnen stappen. Kan een fatbike tegen regen?

Een elektrische fatbike kan prima tegen de regen. De meeste onderdelen zijn gemaakt van een waterbestendig materiaal zoals RVS, siliconen of rubber. Afhankelijk van het model fatbike kunnen enkele onderdelen gaan roesten.

Fatbikes kunnen dus tegen regen! Hoewel er veel gevoelige elektrische onderdelen zijn, is een fatbike spatwaterdicht. Dit houdt in dat de fatbike niet 100% waterdicht is, maar een regenbui of -plas gewoon aan kan. Je hoeft je geen zorgen te maken met je fatbike in de regen.

fatbike in de regen

Kun je een fatbike buiten laten staan in de regen?

Je kunt dus door de regen fietsen met een fatbike. Maar wat als je aangekomen bent op je bestemming? Kun je dan je fatbike in de regen parkeren en kan een fatbike in de regen staan? Ja, dat kan. De fatbike is watervast genoeg om hier tegen te kunnen. De meerderheid van fatbikes is spatwaterdicht en kan tegen een goede regenbui.

Natuurlijk is het altijd beter om de fatbike binnen te parkeren in een regenbui. Better safe, than sorry. Heeft je fatbike een accu die je gemakkelijk kunt verwijderen? Dan kun je deze ook mee naar binnen nemen. 

Kan je met een fatbike door de regen fietsen?

Een fatbike kan prima door de regen fietsen. Ook tegen zware regenbuien is de fatbike goed opgewassen. Je hoeft je fatbike dus niet in de schuur te laten staan wanneer het een grijze dag is. 

Wel moet je goed opletten in de bochten. Je fiets met een fatbike al gauw een stuk sneller dan gemiddeld. Wanneer je een scherpe bocht neemt op nat wegdek, kun je zomaar onderuit gaan.


Wat betekent spatwaterdicht?

Spatwaterdicht houdt in dat de fatbike gemaakt is om waterdicht te zijn tegen regen en spatwater zoals plassen of modder. De elektrische onderdelen zijn bijvoorbeeld voorzien van rubberen dichtingen of siliconenkit. 

Kun je de accu in een bak water leggen? Zeker niet. Maar een regenbui kan de accu van je fatbike dus prima tegenhouden. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat alle elektrische onderdelen van een ebike spatwaterdicht zijn voordat deze verkocht mag worden binnen de EU.

kun je met een fatbike door plassen rijden

Onderdelen van de fatbike gevoelig voor water

Ondanks dat je fatbike spatwaterdicht is, zijn er een aantal onderdelen die gevoelig zijn voor water. Houd hier dus rekening mee, bijvoorbeeld wanneer je je fatbike gaat wassen.De onderdelen die gevoelig zijn voor water zijn:

  1. Accu
  2. Elektrische motor
  3. Display

 Als er schade rondom de onderstaande onderdelen ontstaat, kan het zijn dat deze niet meer waterdicht zijn. Heb je visuele schade rondom deze onderdelen? Laat dit dan repareren voordat je weer door de regen gaat fietsen.


Kan een fatbike roesten

Fatbike frames zijn meestal gemaakt van aluminium, staal, of carbon. Alleen frames die van staal zijn gemaakt kunnen roesten. Heb je een frame van aluminium of carbon? Dan hoef je je geen zorgen te maken over roest op het frame.

Heb je een stalen frame? Maak dan af en toe de fatbike goed schoon. Zo verwijder je het vuil wat water vast kan houden. Heb je schade? Laat dit dan repareren. Roest ontstaat voornamelijk op plekken waar door schade kaal staal te zien is. 

Wat voor frame je ook hebt, sommige onderdelen zijn sowieso van staal, en kunnen dus roesten. Dit kun je voorkomen door je fatbike af en toe goed schoon te maken. Op een droge plek parkeren is natuurlijk ook goed om roest te voorkomen.

kan een fatbike buiten staan in de regen

Hoe bescherm je je fatbike tegen de regen

Hoewel een fatbike spatwaterdicht is, en dus tegen een regenbui kan, is het altijd beter om deze te beschermen tegen regen. Je kunt dit op een aantal manieren doen. 

  • Stal je fiets in een schuur of onder een afdakje
  • Bescherm je fatbike met een afdekhoes
  • Zorg dat alle onderdelen schadevrij en waterdicht zijn.

Natte accu van fatbike opladen

Na een regenbui kan het zijn dat je accu nog nat is. Kun je deze gewoon opladen? Het is verstandig om je accu een paar uur te laten drogen voordat je deze weer oplaadt. Er is namelijk een kleine kans dat er kortsluiting ontstaat, met schade aan de accu als gevolg. 

Kan een Fatbike tegen regen: Conclusie!

Een fatbike is goed bestand tegen regen. Je kunt tijdens een regenbui gewoon op pad met je fatbike. Ook kun je je fatbike buiten parkeren in de regen.

Let wel goed op in de bochten als het regent. Door de hogere snelheid kun je de bocht makkelijk onderschatten. Gecombineerd met een nat wegdek glijd je dan makkelijk weg.

Meest gestelde vragen

Kan je met een fatbike door de regen?

Ja, een fatbike kan prima door de regen fietsen. Hij is namelijk spatwaterdicht gemaakt. Dit houdt in dat de fiets tegen de regen kan.

Kan een fatbike buiten staan?

Je kunt je fatbike gewoon buiten laten staan, ook in de regen. Een fatbike is namelijk gebouwd om tegen de regen te kunnen. Je hoeft je fatbike dus niet per se in een schuur of onder een afdakje te parkeren. 

Kan een fatbike tegen water?

Een elektrische fatbike is zo gemaakt dat deze spatwaterdicht is. Dit houdt in dat een fatbike regenbestendig is. Je kunt ook gewoon door plassen en modder rijden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven