hoe moet je een fatbike opladen

Hoe moet je een fatbike opladen?

Laatste update op 28/05/2024 om 12:56

Een fatbike maakt gebruik van elektrische trapondersteuning. Om hiervan gebruik te maken moet je uiteraard zorgen dat je fatbike voldoende is opgeladen. In deze blog lees je alles over een fatbike opladen, en wat meer tips & tricks voor de accu van je fatbike.

Hoe laad ik mijn fatbike op: 4 stappen

Een volle accu is noodzakelijk om volledig gebruik te maken van een fatbike. Om je fatbike op te laden volg je het onderstaande stappenplan.

 1. Zorg ervoor dat je fatbike volledig uitgeschakeld is, en haal de sleutel uit het contactslot
 2. Sluit de oplader aan op de oplaadpoort van je accu. De locatie van de oplaadpoort vind je in de handleiding.
 3. Stop de oplader vervolgens in een stopcontact.
 4. Laad de accu volledig op.
 5. Een lampje geeft aan of de accu volledige is opgeladen. Rood = aan het laden / Groen = Vol

Het opladen van je fatbike accu duurt gemiddeld een aantal uur, afhankelijk van de capaciteit. Dankzij deze simpele stappen, kun je weer genieten van een volledig opgeladen accu.

Maar met alleen een fatbike opladen ben je er nog niet. Er zijn een aantal belangrijke regels waar je je aan moet houden, om ervoor te zorgen dat de accu gezond blijft. Later in de blog lees je hier handige tips & tricks over.

fatbike opladen

Veilig opladen van je fatbike

Het opladen van een accu is natuurlijk niet onveilig. Echter is het nooit geheel zonder risico, vooral als je niet de juiste richtlijnen volgt. Houd er altijd rekening mee dat een Lithium-Ion batterij van de fatbike brand kan vatten. Voorkom schade of gevaarlijke situaties met de volgende oplaad tips:

 • Gebruik de oplader van de fabrikant: Andere opladers zijn mogelijk niet geschikt voor je accu, en kunnen onveilige situaties veroorzaken.
 • Blijf bij de accu: Zo kun je snel handelen als er iets mis gaat. 
 • Laad de batterij niet langer op dan nodig: Haal het uit het stopcontact zodra de accu weer helemaal vol zit.
 • Sluit de lader correct aan: Zorg dat alles droog en schoon is, en sluit de oplader goed aan op de accu.

Het opladen van je accu zal een aantal uur duren, afhankelijk van de capaciteit en leeftijd van je accu. Een gemiddelde fatbike accu van 500 Wh duurt ongeveer 5 uur om volledig op te laden.

Levensduur van je fatbike accu verlengen

Er zijn een aantal cruciale dingen die je moet weten als het gaat om de accu van je fatbike. Door de volgende punten te volgen, voorkom je vroegtijdige slijtage aan je accu. Niet alleen hoe je je accu oplaadt, maar ook hoe je de fatbike gebruikt, heeft hier invloed op.

Slijtage van de accu wordt gekenmerkt door een verlies aan maximaal bereik en kracht. Uiteindelijk zal slijtage de accu onbruikbaar maken. Het is daarom belangrijk om de volgende regels te volgen.

Regel 1: Laat de accu nooit volledig leeg raken

De Lithium-Ion accu die in je fatbike zit, slijt veel sneller wanneer deze helemaal leeg raakt. De accu kan tot wel 10x zo snel slecht worden als je deze regelmatig tot 0% rijdt. Als je de levensduur van je accu wilt behouden, is het zeer verstandig om niet lager dan 20% capaciteit te gaan.

Regel 2: Laad de accu van je fatbike direct na gebruik op

Het is altijd verstandig om je accu regelmatig op te laden, het liefst na iedere rit. Zo voorkom je diepontlading en schade. Als de batterij lang (leeg) blijft liggen zonder gebruik, is het mogelijk dat deze volledig onbruikbaar wordt.

Regel 3: Vermijd te hoge of te lage temperaturen

Een fatbike accu kan niet goed tegen extreme temperaturen, zowel hoog als laag. Vriest het buiten? Dan kun je je accu beter niet in de schuur bewaren. Idem dito voor een hete zomerdag. 

Regel 4: Gebruik de oplader van de fabrikant

Bij het opladen van je fatbike accu moet je altijd gebruik maken van de oplader die bij je fatbike geleverd is. Zo voorkom je eventuele schade die ontstaat bij een mismatch in lader en accu. Gebruik nooit zomaar een willekeurige lader of slot voor je fatbike.

accu van een fatbike

Wanneer een accu onbruikbaar is: Diepontlading

Bij langdurig gebruik, of overmatige slijtage, wordt de accu onbruikbaar. Dit wordt ook wel diepontlading genoemd. In het geval van diepontlading is de accu volledig onbruikbaar, en ook niet meer te repareren. De enige oplossing is een vervangende accu.

Zoals de naam al verklapt komt diepontlading voor wanneer de accu volledig ontladen is. Hierdoor kan de accu niet of nauwelijks opgeladen worden. Symptomen van diepontlading zijn:

 • De accu houd geen stroom meer vast
 • De accu raakt extreem snel leeg
 • De accu laad helemaal niet meer op

Diepontlading komt voor aan het einde van de levensduur van de accu. Het valt daarom ook niet onder de garantie van je fatbike. Diepontlading kan bij verkeerd gebruik van de accu al heel snel optreden. Volg daarom onze tips over het gebruik van je fatbike accu hierboven.

Moet ik mijn fatbike accu altijd 100% opladen?

Het is niet noodzakelijk om je fatbike accu helemaal tot 100% capaciteit op te laden. Je kunt de accu gewoon halverwege het opladen gebruiken. Zorg wel dat je de accu niet helemaal leeg rijdt. Blijf altijd boven de 20% accu capaciteit.

Het kan geen kwaad om tussendoor de accu kort op te laden. Dit is juist aan te raden als de accu leeg begint te raken, je wilt namelijk diepontlading voorkomen. Als je de accu onder de 20% capaciteit rijdt, ondervindt de accu veel slijtage.

Hoe moet ik de accu van mijn fatbike bewaren?

Het beste is om de accu op kamertemperatuur te bewaren. Uiteraard is het bewaren op een droge plek cruciaal, de accu is niet bestand tegen vocht. Je bewaart de accu tussen de 10 en 25 graden celcius.

Maak je niet vaak gebruik van de accu, of weet je dat je de accu een aantal weken niet gaat gebruiken? Zorg dan dat de accu opgeladen is voordat je deze weglegt. Zo voorkom je schade of diepontlading. Bewaar de accu op kamertemperatuur.

hoe laad je fatbike accu op

Volg de gebruiksaanwijzing van je fatbike op

Elke fatbike is weer ietsje anders. Daarom is het altijd verstandig om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Hier zal ongetwijfeld ook informatie in staan over het opladen van je accu, of het gebruik van de accu.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fatbike op, zo voorkom je schade of slijtage aan de accu. Bij verkeerd opladen van je fatbike accu kunnen ook gevaarlijke situaties ontstaan, zoals brand. Het is daarom cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de richtlijnen van de fabrikant.

Wat beïnvloed de actieradius van je fatbike accu

Je hebt al onze tips gevolgd, en je accu is 100% vol, maar toch kun je niet zo ver rijden als je had verwacht. Er zijn enkele dingen die invloed hebben op de actieradius van je fatbike, zoals:

 • De leeftijd van je accu
 • De hoeveelheid trapondersteuning en snelheid
 • Hoge of lage temperaturen (onder nul, of boven 30 graden celcius)
 • De bandenspanning
 • Het gebruik van de turbostand

De impact van deze factoren op de actieradius is groot. Zo kun je op een ijskoude winterdag tot wel 30% actieradius verliezen tegenover een zonnige dag met 20 graden celcius. Een accu die meer dan 4 jaar oud is kan mogelijk maar de  helft van de originele capaciteit behouden.

Natuurlijk hangt de actieradius van je fatbike ook af van de totale capaciteit van je accu. Hieronder zie je een tabel van enkele veelvoorkomende accu’s en de actieradius daarvan. Let op dat de actieradius sterk kan verschillen aan de hand van gebruik en leeftijd.

Accu capaciteitMin. actieradiusMax. actieradius
400 Wh40 km100 km
500 Wh50 km125 km
625 Wh62 km155 km
860 Wh86 km215 km

Hoe lang gaat een fatbike accu mee?

Je hebt alle tips opgevolgd als het gaat om je fatbike accu, je laadt hem bijvoorbeeld na elke rit op, en gebruikt de oplader van de fabrikant als je de accu oplaadt. Je rijdt je accu nooit verder dan 20% leeg. De accu gaat nu voor altijd mee, toch?

Nou, nee, zeker niet. De accu van een fatbike gaat niet voor eeuwig mee. Als vuistregel kun je stellen dat de accu elk jaar ongeveer 10% in capaciteit afneemt. Als je niet voorzichtig omgaat met de accu, is dit nog veel meer.

Over het algemeen gaat een accu van een fatbike slechts een aantal jaar mee, meestal zo’n 3 tot 6 jaar. Daarna is deze aan vervanging toe. Een accu vervangen valt vrijwel nooit onder de garantie.

levensduur van fatbike accu

Wat voor SOORT ACCU heeft een fatbike

Vrijwel alle fatbikes maken gebruik van een lithium-ion batterij. Dit is één van de meest geavanceerde accu’s op de markt. Je vindt deze accu’s bijvoorbeeld in mobiele telefoons, laptops, en elektrische auto’s.

Een lithium-ion batterij is licht van gewicht en kan veel stroom leveren. Daarom is het de ideale batterij voor een fatbike. 

Hoe duur is de accu van een fatbike?

Hoewel de Lithium-Ion accu die je vindt op een fatbike licht van gewicht is, en veel stroom kan bevatten, zijn ze zeker niet goedkoop. Je moet al gauw een paar honderd euro rekenen als je jouw fatbike accu wilt vervangen.

Zorg altijd voor de juiste vervangende accu, een directe vervanging van het origineel. Gebruik altijd een accu van de fabrikant van je fatbike. 

Lees ook deze 7 belangrijke voordelen van een Fatbike t.o.v. een normale fiets!

Meest gestelde vragen

Hoe lang accu fatbike opladen?

Als vuistregel kun je rekenen met 1 uur per 100 Wh. Een accu van 500 Wh duurt dus ongeveer 5 uur om op te laden. Verwijder de accu van de lader zodra deze opgeladen is.

Kan een elektrische fiets de hele nacht aan de lader?

Het is verstandig om de accu los te koppelen van de lader direct nadat deze volledig is opgeladen. Als je de accu de hele nacht aan de lader hangt, zal deze sneller slijten.

Hoe lang gaat een accu fatbike mee?

Een accu van een fatbike gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mij bij correct gebruik. Daarna zul je deze moeten vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven