Wat is het voordeel van een fatbike

Wat is het voordeel van een fatbike? 

De fatbike wordt steeds populairder en dat begrijpen we maar al te goed, maar wat is het voordeel van een Fatbike? Zo’n elektrische fiets komt namelijk met tig voordelen. We noemen ze in dit artikel allemaal en leggen ze gedetailleerd uit. Hier vind je alvast de belangrijkste voordelen van een fatbike:

  1. Geschikt voor veel ondergronden en wegen
  2. Je hebt geen helm, rijbewijs en verzekering nodig
  3. Een fatbike fietst comfortabel en gemakkelijk

De belangrijkste voordelen van de fatbike

De populariteit van fatbikes neemt in Nederland flink toe in de afgelopen jaren. Steeds meer Nederlanders kopen zo’n elektrische fiets omdat deze modellen met veel voordelen komen. In de introductie noemden we al een paar, maar hieronder noemen we nog meer mét een gedetailleerde uitleg. Lees dus snel verder!

1.      Geschikt voor veel ondergronden en wegen

Je kunt met een fatbike eigenlijk overal waar je wilt fietsen. Je kunt natuurlijk op de fietspaden rijden in ons land, waardoor fatbikes geschikt zijn voor woon- en werkverkeer. Dit geldt natuurlijk ook voor normale fietsen, maar deze modellen kunnen niet off-road.

Dat is bij een fatbike doorgaans wel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld over een zandweg fietsen op zo’n elektrische tweewieler door de brede banden. Je krijgt hiermee veel balans en een geweldige grip. Ze functioneren ook nog eens als schokdempers. Het is daardoor zelfs mogelijk om met je fatbike de heuvels of bergen in te gaan.

2.     Je hebt geen helm, rijbewijs en verzekering nodig

Als je een fatbike koopt met een maximumvermogen van 250 watt hoef je in Nederland geen helm te dragen. Ook geldt er geen leeftijdsbeperking bij deze elektrische fietsen. Dit betekent bovendien dat je geen rijbewijs nodig hebt om in ons land een fatbike te gebruiken.

Je fiets hoeft bovendien geen kentekenplaat te hebben. Dit geldt ook voor een verzekering, al kun je er uiteraard wel voor kiezen om je fatbike te verzekeren. Dit raden we zelfs aan in verband met de schade bij ongevallen en diefstallen.

3.      Een fatbike fietst comfortabel en gemakkelijk

Veel fatbikes zijn voorzien van een motortje, net als andere elektrische fietsen. Dit biedt een enorm pluspunt: je krijgt ondersteuning bij het trappen. Dit zorgt ervoor dat je redelijk comfortabel en gemakkelijk op de fatbike rijdt.

De elektrische motor is ook beslist nodig, aangezien fatbikes behoorlijk zwaar zijn. Het is hierdoor zwaar om te trappen als je de trapondersteuning niet inschakelt. Een starthulp is hierbij al helemaal fantastisch, hiermee bereik je binnen een mum van tijd een snelheid van 6 kilometer per uur met een opgeladen accu.

Dat een fatbike comfortabel fietst, komt overigens ook door het zadel. Ze zijn zachter, langer en breder dan de zadels op normale fietsen. Bovendien hebben ze een verende zadelpen voor het absorberen van schokken. Dit is vooral bij off-road fietsen op de fatbike een fijne toevoeging.

Hoe fietst een fatbike met dikke wielen

Meer voordelen van de fatbike

We hebben nu de drie belangrijkste voordelen van een fatbike genoemd, maar het is goed om te weten dat deze elektrische fietsen nog meer pluspunten bieden aan de gebruiker. Hieronder noemen we daarom nog een paar interessante voordelen van fatbikes.

Voordelen van fatbikesUitleg
Floatation in sneeuwDe brede banden van een fatbike bieden een soort “floatation” effect wanneer ze op sneeuw worden gebruikt. Dit betekent dat ze minder snel wegzakken in diepe sneeuw en meer stabiliteit bieden, waardoor fatbikes een uitstekende keuze zijn voor winterse omstandigheden en fietsen in de sneeuw.
Verminderde bandenspanningDe brede banden van een fatbike maken het mogelijk om de bandenspanning aanzienlijk te verminderen. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen aan oneffenheden in het terrein, zoals hobbels en kuilen, en bieden ze meer comfort tijdens het fietsen.
Leuk om te gebruikenFatbikes worden vaak gewaardeerd vanwege het plezier dat ze bieden tijdens het rijden. Hun unieke uiterlijk en capaciteiten maken ze tot een opvallende keuze voor fietsers die graag nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe terreinen willen verkennen met verschillende versnellingen.
Veel stabiliteitDe extra breedte van de banden en de stabiliteit die dit biedt, kan het rijden op een fatbike gemakkelijker maken voor beginners. Het vergroot het vertrouwen van nieuwe rijders en kan helpen om de leercurve te verkleinen.
AanpassingsvermogenFatbikes kunnen worden aangepast aan verschillende rijstijlen en voorkeuren. Van het toevoegen van bagagedragers voor een fietsvakantie tot het installeren van spatborden voor modderige omstandigheden, fatbikes kunnen worden aangepast aan de behoeften van de rijder en het terrein.

Wat is het voordeel van een fatbike? FAQ

Waarom is de fatbike populair?

Fatbikes zijn in Nederland erg populair op het moment omdat deze fietsen voorzien zijn van een elektrische motor. Je krijgt dus trapondersteuning en hierdoor fiets je gemakkelijker en comfortabeler. Bovendien zien fatbikes er stoer en leuk uit, wat voor veel jongeren een belangrijke reden is om ze te kopen.

Wat is beter elektrische fiets of fatbike?

Of een elektrische fiets of een fatbike beter voor je is, hangt eigenlijk af van waar je ze gebruikt. Elektrische fietsen kun je immers alleen op normale wegen en paden gebruiken. Fatbikes zijn ook geschikt voor ruige paden, hier zijn ze zelfs voor bedoeld.

Wat zijn de nadelen van een fatbike?

Fatbikes hebben veel voordelen, maar het is ook belangrijk om de nadelen van deze elektrische fietsen te kennen. Zo zijn ze wel een stukje zwaarder, wat het comfort en de wendbaarheid vermindert. Daarnaast zit je vaak niet echt ergonomisch op de fatbike, dit komt door het kleine frame.

Conclusie

Dat fatbikes steeds populairder worden in Nederland heeft dus diverse redenen. Dit komt doordat deze elektrische fietsen veel pluspunten bieden aan de gebruikers. Je hebt ze in dit artikel allemaal kunnen lezen, maar hieronder noemen we nogmaals de belangrijkste voordelen van een fatbike:

  • Geschikt voor veel ondergronden en wegen: Je kunt je fatbike niet alleen op fietspaden gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in bossen, heuvels en bergen.
  • Je hebt geen helm, rijbewijs en verzekering nodig: Op fatbikes met een maximumvermogen van 250 watt hoef je geen helm te dragen. Je hebt dan ook geen rijbewijs of verzekering nodig.
  • Een fatbike fietst comfortabel en gemakkelijk: Je krijgt op een fatbike trapondersteuning door de elektrische motor. Dit maakt het fietsen veel comfortabeler en gemakkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven