fatbike vs ebike

Fatbike vs ebike

Laatste update op 20/06/2024 om 14:12

Een fatbike is een elektrische fiets, maar toch heel anders dan de elektrische fiets zoals we gewend zijn. Een fatbike vs ebike ziet er niet alleen heel anders uit, er zijn een aantal grote verschillen. In deze blog geven we antwoord op de vraag: Wat is beter, fatbike of elektrische fiets?

Wat is beter: Fatbike of elektrische fiets?

Een fatbike en een traditionele elektrische fiets hebben een aantal dingen gemeen. Het zijn beide fietsen zonder kenteken, met een elektrische hulpmotor. Daar houden de overeenkomsten echter op. 

De elektrische fiets of ebike is een traditionele fiets, maar dan met trapondersteuning. De ebike is geliefd omdat het een stuk makkelijker is om te fietsen vanwege de hulpmotor. De fatbike heeft ook zo’n hulpmotor, maar ziet er wat meer uit als een brommer. Iets kleiner van formaat met twee dikke banden waar de fatbike zijn naam aan ontleent.

Dus wat is beter, een fatbike of elektrische fiets? Om antwoord te geven op die vraag, moeten we echt wat meer details uitleggen. Hieronder zie je alvast een aantal algemene stellingen. Verderop in de blog duiken we in de details.

Wat is een fatbike?

Wil je graag off-road, lekker cruisen over oneffen terrein of zand? Of wil je gewoon een stoere elektrische fiets voor in de stad? Dan is de fatbike voor jou. Dankzij de dikke banden zijn ze comfortabel om te rijden, zelfs wanneer je niet op mooi asfalt rijdt. 

Het ontwerp van de fatbike ziet er ook stoer uit. Dit is zeker één van de redenen dat mensen voor een fatbike kiezen. Met een fatbike kan ook prima in de stad gereden worden.

 • Goed voor off-road
 • Stoer uiterlijk
 • Inefficiënt op asfalt

Wat is een e-bike?

De elektrische fiets of ebike is voornamelijk bedoeld voor langere ritten over bestrating op asfalt. Naar school, werk, of op een zonnige dag een mooie rit maken. Hier is de ebike perfect voor, ze zijn comfortabel en dankzij trapondersteuning kun je makkelijk lange ritten maken.

De ebike is vooral bedoeld voor wegen en fietspaden. De dunne banden zijn minder geschikt om off-road te gaan, maar zijn wel efficiënter op het asfalt dan de dikkere fatbike banden. 

 • Perfect voor woon-werk verkeer
 • Efficiënt en comfortabel
 • Niet geschikt voor off-road

Fatbike vs ebike: Prijs

Tussen een fatbike en een ebike zit een groot verschil in prijs. De gemiddelde elektrische fiets kost € 2350,-. De gemiddelde prijs van een fatbike ligt rond de € 1600,-. Je bent in eerste instantie goedkoper uit met een fatbike, gemiddeld gezien.

Waarom is de fatbike zo goedkoop? Dit is voornamelijk te wijten aan de bouwkwaliteit en onderdelen die gebruikt worden. Veel fatbikes komen uit China en gebruiken zo goedkoop mogelijk onderdelen.

Wanneer je een fatbike aanschaft, moet je goed onderzoek doen naar de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval al snel duurkoop. Sommige fatbikes zijn extreem goedkoop, maar de levensduur zal tegenvallen. Bij ebikes heb je al snel te maken met gerenommeerde merken zoals Gazelle of Batavus.

Fatbike vs ebike: Actieradius

De actieradius tussen een ebike vs fatbike verschillen niet enorm veel. Je kunt met beide een aardig stukje fietsen voordat je deze weer op moet laden. Let wel op dat je in realiteit vrijwel nooit de volledige actieradius gebruikt, omdat je de accu niet helemaal tot 100% oplaad, en ook niet helemaal tot 0% leegrijdt. 

Hoewel de actieradius niet ver van elkaar ligt, zijn de accu’s wel verschillend. Een ebike met een bereik van 150 km gebruikt een accu van 475 Wh. Voor een vergelijkbare fatbike met 150km gebruik is de accu maar liefst 960 Wh. Je gebruikt dus bijna twee keer zo veel stroom. Dat betekent ook twee keer zo lang laden voor een volle accu.

EbikeFatbike
Minimum40 – 80 km30 – 60 km
Gemiddeld50 – 110 km75 – 100 km
Maximum80 – 150 km120 – 150 km

Hoe ver je daadwerkelijk met een accu kan rijden hangt af van een aantal factoren zoals buitentemperatuur, gezondheid van de accu, en het gewicht van de bestuurder.

Fatbike vs ebike: Motortype

Er zijn twee soorten motoren te vinden op elektrische fietsen en fatbikes: de middenmotor en een wielmotor. Een middenmotor geeft elektrische ondersteuning bij de trappers. Een wielmotor geeft ondersteuning bij het voor- of achterwiel.

Welke moet je hebben? In het algemeen kun je stellen dat een middenmotor beter is. Deze geeft de beste ondersteuning. Een wielmotor kan ook kracht verliezen wanneer je een helling op gaat. 

Ebikes hebben voornamelijk middenmotoren, bijvoorbeeld van het merk Bosch. Bij goedkopere modellen vind je nog wel eens een voorwielmotor. Ons advies is, kies voor een middenmotor, het liefst van een gerenommeerd merk zoals: 

 1. Bosch
 2. Panasonic
 3. Brose
 4. Continental
 5. Bafang (budget)

Bij de fatbike vind je vooral merkloze achterwielmotoren. Bij een uitzondering kun je kiezen voor een middenmotor van het merk Bafang of Bosch. De merkloze achterwielmotoren zijn meestal van dubieuze kwaliteit. 

Fatbike vs ebike: Bouwkwaliteit

Eerder in deze blog lieten we al merken dat de bouwkwaliteit van fatbikes vaak minder is. Fatbikes worden goedkoop gefabriceerd om een aantrekkelijke prijs te hanteren. 

Veel van de fatbikes op de markt worden goedkoop geproduceerd in China. Er worden goedkope materialen gebruikt, en merkloze onderdelen. Je zult deze bouwkwaliteit merken in de levensduur van de fatbike.

Ebikes worden in het algemeen wat beter gebouwd. Je hebt te maken met traditionele merken zoals Batavus, Gazelle, en Giant. Voor een ebike van hoge kwaliteit moet je uiteraard wel dieper in de buidel tasten. 

Als we de kwaliteit even opzij schuiven zit er nog een groot verschil in de bouw tussen ebikes vs fatbikes. Zo zijn fatbikes behoorlijk zwaar, tot wel 5kg zwaarder dan ebikes. Dit vermindert de wendbaarheid en het comfort. Ook heeft een fatbike een grotere accu en krachtigere motor nodig om je vooruit te krijgen.

Fatbike vs ebike: Onderhoud

Onderhoud is iets waar we niet gelijk aan denken als we een nieuwe elektrische fiets kopen. Hoewel fietsen en ook elektrische fietsen niet heel veel onderhoud nodig hebben, is het goed om de verschillen tussen een fatbike vs ebike qua onderhoud te benadrukken.

Er is namelijk één feit waar je niet onderuit kunt met een fatbike: Het laten onderhouden is erg lastig. Onderdelen zijn moeilijk te vinden, en experts op het gebied van fatbike reparatie al helemaal niet. Reguliere fietsenmakers nemen soms zelfs helemaal geen fatbikes in onderhoud. 

En onderhoud is toch echt nodig bij fatbikes. De onderdelen zijn meestal goedkoop, om zo ook de verkoopprijs laag te houden. Hierdoor gaan de onderdelen niet zo lang mee. Na een aantal jaar in gebruik moet je ook denken aan een nieuwe accu. 

Ebikes daarentegen zijn in het algemeen van betere kwaliteit waardoor ze allereerst minder onderhoud nodig hebben. Wanneer je een ebike van een gerenommeerd merk aanschaft, zijn reserve onderdelen ook makkelijker te vinden.

Fatbike vs ebike: Snelheid & legaliteit

Het kan je niet ontgaan zijn: Fatbikes zijn erg snel. Ze vliegen je af en toe om de oren op het fietspad. Maar is een fatbike sneller dan een elektrische fiets? 

Zowel ebikes als fatbikes hebben een maximale snelheid van 25 km/u. Boven deze snelheid zal de trapondersteuning niet meer werken. De 25 km/u is vastgelegd in de wet. Vanuit de fabriek zijn een ebike en fatbike dus precies even snel.

Waarom zijn fatbikes dan vaak sneller? Fatbikes zijn erg makkelijk op te voeren. Hierdoor kun je sneller dan 25 km/u fietsen. Echter is het opvoeren van je fatbike niet toegestaan. Bij een ongeluk ben je volledig aansprakelijk. Ook staat je een boete te wachten als je gecontroleerd wordt.

Welke merken fatbike vs ebike?

Fatbikes en ebikes worden gefabriceerd door verschillende merken. Er is op dit moment nog weinig overlap tussen de twee.

Enkele ebike merken zijn:

 • Gazelle
 • Batavus
 • Giant
 • Sparta

Voor fatbike merken kun je kijken naar:

 •  Phatfour
 • Knaap
 • AGM
 • Ruffcycles

Meer informatie over welke fatbike merken er zijn? Lees onze blog. 

Conclusie

Ebikes en fatbikes zijn beide elektrisch ondersteunde fietsen. Toch zijn er veel verschillen. E-bikes worden vooral aangeschaft voor woon-werkverkeer en lange afstanden op asfalt. Fatbikes zijn voornamelijk bedoeld voor off-roaden of worden gekozen voor het stoere uiterlijk.

Ebikes worden gefabriceerd door bekende merken, en zijn van hoge kwaliteit. Je betaalt echter wel meer voor een ebike dan voor een fatbike. Deze worden namelijk goedkoper gemaakt met merkloze onderdelen. 

Meest gestelde vragen

Wat is beter e-bike of fatbike?
Ebikes zijn goed voor bestrate wegen of asfalt. Een fatbike is ontworpen voor ruig terrein. 

Waarom geen fatbike?
Zoek je een fiets waarmee je lange ritten kunt rijden, bijvoorbeeld naar je werk toe? Dan kun je beter voor een ebike kiezen, die goed geschikt is voor het dagelijkse stadsverkeer.

Waarom zijn fatbikes zo goedkoop?
Fatbikes worden goedkoop in elkaar gezet in China, vaak met merkloze onderdelen. Hierdoor is de prijs lager, maar ook de kwaliteit van de fatbike.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven