waarom is een fatbike populair

Waarom is een fatbike populair onder Nederlanders?

Ik zie in Nederland steeds meer fatbikes op de wegen, dus ik vraag me dan ook af waarom de fatbike zo populair is geworden in ons land. We noemen alle redenen in dit artikel en beginnen nu alvast met de belangrijkste:

 1. Fatbikes rijden lekker en comfortabel door de elektromotor
 2. Fatbikes zijn vaak goedkoper dan normale elektrische fietsen
 3. Fatbikes zien er stoer uit

Waarom is een fatbike zo populair?

Een fatbike is in Nederland zo populair omdat deze elektrische fiets gewoon erg leuk is. Dit is het geval als je kijkt naar het uiterlijk, maar ook zeker naar het gebruik. Je hoeft amper te trappen en wordt lekker voortgeduwd door de elektromotor. Eigenlijk is de populariteit van deze tweewieler dus gemakkelijk te verklaren. Hieronder noemen we vijf redenen waarom een fatbike zo populair is in Nederland.

1.      Geschikt voor alle seizoenen 

Natuurlijk kun je fietsen over het algemeen elke dag van het jaar gebruiken. Toch voel je je wat minder comfortabeler op je tweewieler als er sneeuw is gevallen. Dit is ook het geval als er ijs op de weg ligt. Hier heb je echter totaal geen last van als je een fatbike gebruikt. Ook als strandfiets is een fatbike de juiste keuze!

Sterker nog, fatbikes schitteren op besneeuwde en/of bevroren wegen. Je hebt door de brede banden alsnog een goede tractie op gladde oppervlakken en kunt dus alsnog gemakkelijk de deur uit op je fiets in hartje winter. Dit is fijn voor alledaags gebruik, maar ook voor liefhebbers van buitensporten.

2.      Je hebt geen helm, rijbewijs en verzekering nodig

Fatbikes kunnen best snel, normaal gesproken behalen ze dezelfde snelheid als een normale elektrische fiets. Toch hoef je geen helm te dragen als je deze tweewieler gebruikt op de Nederlandse wegen. Ook hoef je geen rijbewijs of verzekering te hebben. Het is dan ook niet vreemd dat vooral jongeren fan zijn van de fatbikes.

Het is hierbij belangrijk te vermelden dat er wel wat regels verbonden zijn aan fatbikes. De trapondersteuning moet namelijk begrensd zijn op 25 kilometer per uur. Ook mag het vermogen van de elektromotor niet hoger dan 250 watt zijn. Deze wetten gelden ook bij normale elektrische fietsen.

3.      Je krijgt trapondersteuning

Er is natuurlijk nog een belangrijke reden waarom een fatbike zo populair is geworden: de elektromotor. Het is met de Nederlandse wind soms geen overbodige luxe om wat hulp te krijgen bij het trappen. Een elektrische fiets helpt hierbij door de trapondersteuning, wat een fatbike dus ook heeft.

De elektromotor moet dus begrensd zijn op 25 kilometer per uur, wat hartstikke prima is voor alledaags gebruik. De kans is zelfs groot dat je er zelf voor kiest om langzamer te fietsen, wel zo veilig natuurlijk. We weten in ieder geval zeker dat je comfortabel fietst op je fatbike, wat puur en alleen al komt door de trapondersteuning.

4.      Stoere uitstraling

Je ziet op de Nederlandse wegen steeds meer jongeren op fatbikes en dat heeft een belangrijke reden: het ontwerp. Vooral jonge mannen houden absoluut van de stoere look van de fatbike, wat zelfs een beetje doet denken aan een motor. Dit komt natuurlijk door de grote banden.

Tegelijkertijd zien fatbikes er ook nog eens sportief uit. Ze zijn eigenlijk ook bedoeld voor buitensporten, maar worden tegenwoordig dus ook veel gebruikt voor alledaags gebruik. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel jongeren op fatbikes naar school fietsen en ze vallen dan erg op door de coole uitstraling van hun fatbike.

5.      Opkomst van fietsvakanties

Fietsvakanties worden in Nederland steeds populairder, maar veel mensen vermijden dit het liefst omdat ze veel kilometers moeten afleggen op een normale fiets. Op een elektrische fiets gaat dit natuurlijk veel gemakkelijker. We gaan voor de overtreffende trap, want op een fatbike is een fietsvakantie nog eenvoudiger én leuker.

Waarom? Nou, allereerst door de trapondersteuning natuurlijk. Dat spreekt voor zich. Ook de brede banden helpen, aangezien je hierdoor gemakkelijk offroad fietst op je fatbike. Hierdoor kun je kamperen midden in de natuur zonder dat je veel hoeft te lopen. Je kunt bovendien veel bagage meenemen op je fatbike, wat ook geen overbodige luxe is bij een fietsvakantie.

Wat is er leuk aan een fatbike?

Nederlanders beleven veel plezier aan het rijden op een fatbike. Dat heeft te maken met de eerder genoemde redenen, maar er zijn nog meer dingen leuk aan een fatbike. Hieronder noemen we een paar voorbeelden:

 • Brede banden: Fatbikes hebben brede banden en dit brengt een paar voordelen met zich mee. Allereerst heb je hierdoor een betere grip, wat vooral op gladde en onverharde oppervlakken fijn is. De brede banden maken je fietservaring ook leuker en beter doordat je meer controle hebt.
 • Bandenspanning aanpassen: Daarnaast kun je de bandenspanning aanpassen indien je dit wilt. Dit is vooral handig als je offroad gaat fietsen. Je fatbike absorbeert de schokken en hobbels namelijk beter als je de bandenspanning hebt verlaagd. Dit is bij normale fietsen minder het geval.
 • Veelzijdig: Fatbikes zijn eigenlijk altijd geschikt. Dit is het geval als je op asfalt wilt fietsen, maar ook als je de natuur in gaat. Je kunt zelfs in de winter de weg op gaan met deze fiets.
 • Avontuur: Dit zorgt er direct voor dat je met je fatbike op avontuur kunt gaan. We hadden het net al over fietsvakanties, maar je kunt ook simpelweg de Nederlandse natuurgebieden verkennen op deze tweewieler. 
 • Comfortabel fietsen: Er is natuurlijk nog een belangrijke reden waarom een fatbike zo leuk en populair is: de elektromotor. Hiermee krijg je trapondersteuning, waardoor je comfortabel fietst. Dit mag ook wel, want een fatbike is soms wel vijf kilo zwaarder dan een normale fiets. De elektromotor maakt dit verschil dus goed.
voor en nadelen fatbike

De voor- en nadelen van fatbikes

Je weet inmiddels precies waarom een fatbike zo populair is onder Nederlanders. Dit heeft vooral te maken met de voordelen van deze elektrische fietsen, die uiteraard ook wat nadelen hebben. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van alle plus- en minpunten van fatbikes.

VoordelenNadelen
1. Uitstekende tractie op diverse terreinen.1. Zwaarder dan traditionele fietsen.
2. Comfortabele rit dankzij brede banden.2. Vereist mogelijk aanpassing van rijtechniek en stabiliteit.
3. Veelzijdigheid voor verschillende omgevingen.3. Klein frame, waardoor je niet ergonomisch zit.
4. Geschikt voor fietsen in alle seizoenen.4. Kan meer onderhoud vereisen vanwege complexiteit.
5. Stimuleert avontuur en verkenning.5. Kan gevaarlijk zijn door de hoge snelheden.

Waarom is een fatbike populair: FAQ

Wat zijn de voordelen van fatbikes?

Sommige mensen vragen zich af waarom de fatbike zo populair is geworden in Nederland. Dit komt vooral omdat deze fietsen meerdere pluspunten bieden. Hieronder vind je de voordelen van fatbikes:

 • Veel grip door de brede banden en aanpasbare bandenspanning
 • Comfortabel fietsen door de trapondersteuning
 • Geen helm, rijbewijs of verzekering nodig

Waarom wel of geen fatbike?

Of je een fatbike wel of niet moet kopen, moet je zelf bepalen. Toch kunnen we je wel wat ondersteuning bieden. Fatbikes maken het trappen grotendeels gemakkelijker door de elektromotor, maar ze zijn helaas flink zwaarder dan normale fietsen. Dit is het grootste nadeel, aangezien de fatbikes voor de rest bijna alleen maar voordelen bieden. 

Wat is beter elektrische fiets of fatbike?

De fatbike is een soort elektrische fiets die steeds populairder wordt in Nederland. Dit type is vooral populair onder jongeren en buitensporters. Voor alledaags gebruik is de elektrische fiets vaak beter, maar als je graag ruige paden verkent, raden we je toch de fatbike aan.

Conclusie

Het zal je niet meer verbazen dat fatbikes populair zijn in Nederland nu je dit artikel hebt gelezen. Ze brengen eigenlijk tig voordelen met zich mee en brengen je ook nog eens veel plezier tijdens het fietsen. We raden je dan ook zeker aan om een fatbike te kopen, wat al helemaal het geval is als je graag op je fiets de natuur in gaat. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven