Wat zijn de nadelen van een fatbike

Wat zijn de nadelen van een fatbike?

Laatste update op 03/06/2024 om 13:11

Fatbikes zijn erg populair, ze zijn snel, comfortabel, en je hoeft weinig te trappen. Veel voordelen dus, maar er zijn ook nadelen. Ben je aan het nadenken over een fatbike? Lees dan eerst deze nadelen van een fatbike!

Ook belangrijk; Ik schreef eerder een artikel over de voordelen van een fatbike!

Nadeel 1: De brede banden

Een fatbike ontleent zijn naam aan de brede banden die eronder zitten met modellen met 26 inch, 27,5 inch en 29 inch. Het is dé manier om een fatbike te herkennen. De brede banden zijn comfortabel om op te rijden, en ze zien er natuurlijk stoer uit. Maar er zijn ook nadelen aan de banden.

Het trappen op verharde wegen is vanwege de brede banden zwaarder. Natuurlijk merk je dit niet zo veel wanneer de hulpmotor aanstaat, maar het kost wel meer energie. Zodra de motor zijn kracht verliest, kom je nog amper vooruit. Je hebt dus ook een grotere accu nodig om dezelfde actieradius te krijgen als een reguliere e-bike.

nadelen fatbike

Nadeel 2: De aanschafprijs van een fatbike

De prijs van een nieuwe fatbike kan flink verschillen, afhankelijk van het merk of model wat je aanschaft. Wat hoe dan ook vast staatL een nieuwe fatbike kun je niet goedkoop noemen. Voor een degelijk model betaal je toch al snel twee duizend euro. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een tweedehands model.

Let wel op met goedkope fatbikes. Er zijn namelijk veel Chinese fatbikes op de markt met een aantrekkelijke prijs, maar slechte bouwkwaliteit, matige accu’s, en goedkope materialen. Voorkom een miskoop door je goed in te lezen op het merk en model fatbike die je op het oog hebt.


Nadeel 3: Onderhoud van een fatbike

Helaas worden veel fatbikes gemaakt met goedkope onderdelen, om de aanschafprijs zo laag mogelijk te houden. Deze onderdelen hebben relatief snel onderhoud nodig, of dienen zelfs na korte tijd vervangen te worden. Bij onderhoud van een fatbike loop je tegen de volgende nadelen aan:

  1. De onderdelen zijn meestal goedkoop en van Chinese makelij
  2. Het kost veel moeite om reserveonderdelen te vinden
  3. Er zijn nog weinig experts op het gebied van onderhoud aan fatbikes

De dikke banden zorgen eveneens voor meer onderhoud. Ze maken meer contact met de weg en dragen ook meer gewicht met zich mee (fatbikes zijn zwaarder dan ebikes). Je zult dus vaker de banden moeten vervangen dan bij een reguliere e-bike. Een band van een fatbike vervang je na elke 4000 – 4500 kilometer.

Levensduur fatbike onderdelen

Nadeel 4: Levensduur van een fatbike

De matige bouwkwaliteit en het moeizame onderhoud draagt niet bij aan de levensduur van een fatbike. Allereerst moet je rekening houden met de levensduur van de accu’s. Deze hebben simpelweg een beperkte levensduur. Na een aantal jaar worden accu’s geleidelijk slechter en kun je steeds minder kilometer fietsen.

De levensduur an sich hangt natuurlijk af van de kwaliteit fatbike die je koopt. Hoewel er zeker kwalitatieve exemplaren te vinden zijn, is één van de nadelen van een fatbike in het algemeen de bouwkwaliteit. Goedkoop is in het geval van een fatbike dan ook duurkoop. Eén fatbike komt goed door de test en kost slecht 1149,-. Dit is de Ouxi V8 fatbike.

Nadeel 5: Verzekering

Na het aanschaffen van een dure fatbike, is het uiteraard verstandig om deze te verzekeren. Het wordt echter steeds moeilijker om fatbikes te verzekeren. Fatbikes worden vaak gestolen. Zo vaak zelfs, dat het verzekeren tegen diefstal vrijwel onmogelijk is geworden.

Er geldt (nog) geen verzekeringsplicht voor een fatbike. Je kunt dus zonder verzekering wel gewoon de weg op. Let op dat enige verzekering volledig vervalt wanneer je de fatbike opvoert of aanpast. Bij een ongeluk zul je volledig aansprakelijk gesteld worden.

Nadeel 6: Legaliteit (nu en in de toekomst)

We kunnen je gemakkelijk opnoemen wat nu wel en niet legaal is aan een fatbike. Zo mag je de fatbike bijvoorbeeld niet opvoeren, ondanks dat dit wel veel gedaan wordt. Je riskeert hiermee niet alleen een boete: In het geval van een ongeluk met een illegaal opgevoerde of aangepaste fatbike, ben je meestal aansprakelijk voor de schade.

De legaliteit van een fatbike is nu nog relatief simpel. Zolang je je aan de regels houdt is er niets aan de hand. Fatbikes zijn echter nog erg nieuw op de markt. De wetgeving op fatbikes loopt nog achter. Het zou zomaar kunnen dat het gebruik van de fatbike in de toekomst verandert. Je kunt dan denken aan:

  • Een mogelijke helmplicht
  • Een mogelijk verplicht blauw kenteken
  • Een minimumleeftijd voor het gebruik

Het is niet geheel ondenkbaar dat dit soort regels in de toekomst worden toegepast op het gebruik van de fatbike. Houd het dus in je achterhoofd wanneer je een fatbike gaat aanschaffen.

legaliteit fatbike

Nadeel 7: Het stereotype

We kunnen er niet omheen, er rust een bepaald vooroordeel op de gebruiker van een fatbike. Dit kun je ook zien als één van de nadelen van een fatbike. De sterke groei in populariteit zorgt ook voor een negatieve opvatting van fatbikes door andere weggebruikers.

Die negativiteit rust vooral op het gebruik van opgevoerde fatbikes. Als je met 40 km/u en een illegale gashendel over de fietspaden vliegt, krijg je (misschien wel terecht) veel negatieve aandacht. Ons advies: houd de fatbike legaal, en laat de vooroordelen lekker van je afglijden terwijl je heerlijk gaat cruisen.


Bekijk ook onze andere blogposts om je beter in te lezen over jouw gloednieuwe fatbike

Conclusie

Een fatbike heeft dus niet alleen voordelen, er zijn ook veel nadelen van een fatbike. Echter, raak niet te snel ontmoedigd, deze blog is namelijk niet bedoeld om een fatbike af te raden. We willen je vooral informeren. We hopen dat deze informatie je juist helpt om je keuze te maken!

Meest gestelde vragen over de nadelen van een fatbike:

Waar moet je op letten bij het kopen van een fatbike?

Pas goed op voor goedkope fatbikes uit China. Deze fietsen hebben goedkope onderdelen en matige bouwkwaliteit, waardoor de levensduur en de veiligheid van de fatbike in het geding komen.

Wat is beter elektrische fiets of fatbike

Fatbikes zijn ontworpen voor ruige paden en sneeuw. Voor regulier woon-werkverkeer is een reguliere elektrische fiets vaak beter.

Waarom zijn fatbikes populair

Ze zijn stoer, rijden comfortabel, en meestal goedkoper dan een reguliere elektrische fiets. Fatbikes zijn vooral populair onder jongeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven