Hoe oud moet je zijn om op een fatbike te fietsen

Hoe oud moet je zijn om op een fatbike te fietsen?

Laatste update op 03/06/2024 om 13:28

Er zijn geen wettelijke regels als het gaat om hoe oud je moet zijn om op een fatbike te fietsen. Iedereen mag dus zo’n elektrische fiets gebruiken. Dit komt ook omdat je geen kenteken of rijbewijs nodig hebt om op een fatbike te fietsen.

Geen minimumleeftijd

Bij gemotoriseerde tweewielers gelden strikte regels, ook als het gaat om de leeftijd van de gebruiker. Dit is dus heel anders bij fatbikes, aangezien deze voertuigen in de wet gezien worden als elektrische fietsen. Hierdoor geldt er geen minimumleeftijd als het gaat om het fietsen op een fatbike.

Het is belangrijk om hierbij te weten dat fatbikes niet altijd gezien worden als elektrische fietsen. Hiervoor moeten ze trapondersteuning van maximaal 25 kilometer per uur hebben. Ook mag het vermogen van de elektromotor niet meer dan 250 watt zijn. Deze regels gelden ook bij normale elektrische fietsen.

Als je fatbike hogere specificaties heeft, wordt deze niet als elektrische fiets gezien. In plaats daarvan wordt het voertuig gekeurd als bijvoorbeeld een speed pedelec, brom- of snorfiets. Hierbij gelden andere regels en is er dus wel sprake van een minimumleeftijd. Toch zijn de meeste fatbikes volgens de wet daadwerkelijk fatbikes. 

Lees ook mijn vorige bericht over alle nadelen van een fatbike!

Fatbike hoe oud moet je zijn?

Al met al geldt er dus geen wettelijke minimumleeftijd voor het fietsen op een fatbike. Het is desondanks niet per se verstandig om je kind van bijvoorbeeld 8 jaar op zo’n elektrische fiets te zetten. Een fatbike kan namelijk snel gaan en is ook behoorlijk zwaar, waardoor jonge kinderen sneller de macht over het stuur verliezen met alle gevolgen van dien.

Fatbike hoe oud moet je zijn

Wees voorzichtig met fatbikes

Ongeacht je leeftijd mag je dus doorgaans fietsen op een fatbike. Toch kan dit gevaarlijk zijn, vooral bij onvoorzichtig gebruik. We raden je aan om als jonge gebruiker de volgende tips toe te passen als je op een fatbike fietst zodat je minder gevaar loopt:

  • Kies de juiste maat: De fatbike moet bij de lengte van de gebruiker passen. Hierbij is het belangrijk dat de rijder beide voeten plat op de grond kan plaatsen om de fiets goed te controleren. Meet hiervoor je binnenbeenlengte en vermenigvuldig dit met 0,66. Je weet dan wat de beste framemaat voor je is. 
  • Draag beschermende uitrusting: Er geldt geen helmplicht voor fatbikes, maar toch raden we het aan om ten minste een helm te dragen. Zo bescherm je een van de belangrijkste delen van je lichaam bij ongevallen. Eventueel kun je ook knie- en elleboogbeschermers dragen, wat vooral een goed idee is bij offroad fietsen.
  • Start langzaam: Fatbikes zijn in principe bedoeld voor ruige terreinen. Toch is het verstandig om langzaam te beginnen, wat inhoudt dat je eerst op een vlak terrein fietst. Een verlaten parkeerplek is hier zeer geschikt voor, aangezien je hier ook niet te maken krijgt met andere weggebruikers. Zo leer je de fatbike kennen en krijg je je nieuwe fiets onder de knie.

Zelf het heft in eigen handen nemen

Verboden voor fatbikes bord

Fatbikes verbieden op jouw eigen land of terrein? Check dit 300mm kunststof bord: “Verboden voor fatbikes” op Bol.com.

Veelgestelde vragen over hoe oud moet je zijn om op een fatbike te fietsen?

Welke leeftijd fatbike rijden?

Het is heel simpel: mensen van alle leeftijden kunnen rijden op een fatbike. Er geldt namelijk geen wettelijke minimumleeftijd voor deze elektrische fietsen. De fatbike moet dan wel een trapondersteuning van maximaal 25 km/u en een vermogen van maximaal 250 watt hebben.

Welke fatbike is legaal?

De meeste fatbikes die op het internet en in winkels verkocht worden zijn legaal. Dit komt omdat ze een trapondersteuning van maximaal 25 kilometer per uur hebben. Ook hebben ze een motorvermogen van maximaal 250 watt, wat ook het geval is bij alle andere elektrische fietsen.

Hoe oud moet je zijn voor een Windgoo fiets?

Windgoo fietsen zijn tegenwoordig populair omdat ze erg handig zijn. Dit komt ook omdat iedereen deze elektrische fiets mag gebruiken in Nederland. Er geldt namelijk geen minimumleeftijd voor het fietsen op een Windgoo fiets. Ook heb je geen rijbewijs nodig.

Conclusie

Er geldt geen minimumleeftijd als het gaat om het gebruik van een fatbike. Iedereen mag deze elektrische fiets dus gebruiken, wat ook komt omdat een rijbewijs of kenteken niet nodig is. Weet wel dat je fatbike moet voldoen aan een paar regels:

TrapondersteuningVermogen
Maximaal 25 kilometer per uurMaximaal 250 watt

2 gedachten over “Hoe oud moet je zijn om op een fatbike te fietsen?”

  1. Het is belachelijk dat er kinderen op deze fietsen rijden jonger dan *16 jaar *en er nog harder op fietsen dan een normale electriche fiets. Scheuren over stoepen en wegen zonder helm en letten niet op verkeer of personen op de weg.
    *Ik vindt dat er echt een leeftijd grens op.moet met een rijbewijs *

  2. ik vind dat kinderen niet mogen rijden op een fatbike veel te gevaarlijk gebeuren te veel ogeluken ze moeten het verboden pas als ze 16 jaar zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven