waarom worden fatbikes gestolen

Waarom worden fatbikes gestolen?

Fatbikes worden gestolen omdat ze populair zijn, moeilijk te traceren, snel verkoopbaar, een hoge nieuwprijs dragen en vaak geen deugend framenummer hebben waardoor aangifte slechter behandelbaar wordt afhankelijk van de verkopende partij.

Waarom worden fatbikes gestolen – 7 redenen:

  1. Fatbikes zijn populair op dit moment.
  2. Van meerdere verkooppunten worden fatbikes geleverd zonder framenummer.
  3. Met de hand op te tillen, makkelijk in een busje te verplaatsen.
  4. Meer dan 90% van fatbikes heeft geen ingebouwde GPS module.
  5. Snel te verkopen door populariteit.
  6. Een gemiddelde fatbike is net zo interessant als 7 gestolen stadsfietsen.
  7. Regelmatig worden slechte fatbike sloten gebruikt.

Het blijft dus zaak om een fatbike op slot te zetten met een fatsoenlijk fatbike slot. Omdat fatbikes op dit moment populair zijn, zijn ze dat ook onder de bevolking zonder integriteit die besluiten spullen van anderen af te nemen.

Hoeveel fatbikes worden gestolen?

Exacte cijfers over gestolen fatbikes worden (nog) niet bijgehouden. Wel worden de aangiftes geregistreerd voor een gemiddelde fiets en elektrische fiets onder één register. Er werden er in totaal al meer meer dan 60.000 fatbikes gestolen tot 2022.

In 2023 is het geschatte aantal gestolen fatbikes gestegen met ruim 66% gestegen naar > 100.000 gestolen fatbikes. Hiervan wordt er slechts in een kwart van de gevallen aangifte gedaan.

Hoe zorg je dat je fatbike niet gestolen wordt?

Een fatbike zet je op slot door een kettingslot te gebruiken met minimaal een ART 2 certificering. Het slot moet door het frame én door een wiel gaan voor betere beveiliging. De accu haal je ten alle tijden uit de fatbike zodat die niet los meegenomen kan worden. Hierdoor heb je direct de kans hem elke dag op te laden.

7x Waarom fatbikes echt worden gestolen:

We gaan dieper in op alle redenen en antwoorden op de vraag: waarom worden fatbikes gestolen. Wanneer je al deze 7 redenen begrijpt, zul je met een hogere verantwoordelijkheid kunnen omgaan met jouw waardevolle fatbike.

1. Populariteit van fatbikes

Door de populariteit onder voornamelijk de jeugd zijn veel jongeren op zoek naar een betaalbare fatbike. Aangezien de gemiddelde fatbike meer dan €1000,- kost is het aantrekkelijk voor dieven om een fatbike te stelen.

2. Louche verkooppunten

Ongure of verdachte verkopers verkopen zonder enig probleem een fatbike zonder framenummer. Controleer voor de verkoop of er een framenummer op de fatbike staat. Deze hoort ook op de factuur te staan. Hierdoor heb je direct keihard bewijs voor de politie, mocht hij ooit gestolen worden. Dit helpt bij een degelijke aangifte.

3. Gewicht van een fatbike is handelbaar

Hoewel een fatbike redelijk zwaar is met een gemiddeld gewicht van 34 kilogram (en een draagcapaciteit van max. 200 KG) is hij goed draagbaar voor een fitte Nederlander. Zeker als hij alleen maar in een busje getild hoeft te worden. Waarschijnlijk houdt een fietsendief geen rekening met de maximale lichamelijke belasting van de Arbo.

4. Geen GPS module

Omdat een gestolen fatbike 9 van de 10 keer geen ingebouwde GPS module heeft, kun je zelf niet traceren waar jouw fatbike zich bevindt. Het is verstandig om een GPS systeem in te bouwen of simpelweg (en goedkoper) een Apple Airtag te installeren onder het zadel.

Wil je dat jouw GPS nooit wordt gevonden? Check deze Apple Airtag fietsbel:

5. Makkelijk verkoopbaar op straat

Door de populariteit van fatbikes is het gemakkelijk te verkopen op straat. Laat zien hoe duur een fatbike nieuw is, vraag de helft en tik het contact af. Op deze manier is het strafbare feit heling snel begaan.

6. Verhoudingsgewijs interessanter dan normale fiets of ebike

Een elektrische fiets is beter beveiligd, staat vaker binnen gestald en accu’s worden vaker meegenomen naar binnen. Ook hebben grote merken elektrische fietsen hun framenummers op orde en kunnen facturen worden teruggevonden om aangifte te doen. Een fatbike voldoet niet aan deze eisen en is hierdoor interessanter om mee te nemen dan een gebruikelijke elektrische fiets.

Een fatbike is vele malen duurder dan een “gewone fiets”. Voor één fatbike zullen er 5 – 9 normale fietsen moeten worden meegenomen. Het is dus efficiënter voor een dief om een fatbike te kiezen.

7. Fatsoenlijke kettingsloten

De gemiddelde fatbike eigenaar heeft geen flauw idee dat er reusachtige verschillen zijn in soorten sloten voor fatbikes. De één is binnen 3 seconden doorgeknipt met een betonschaar, de ander is onmogelijk om doorheen te komen. Eerder schreef ik een artikel met de 3 beste sloten voor fatbikes onder de €100,-.

Conclusie: waarom worden fatbikes gestolen?

Fatbikes worden gestolen door nalatigheid, slechte beveiliging en door de hoge verkoopsnelheid door de populariteit van fatbikes. Zorg dat je geen slachtoffer wordt en beveilig een fatbike in jouw situatie op de best mogelijke manier. Zo krijgt een dief geen kans om jouw waardevolle eigendom mee te nemen.

Veelgestelde vragen:

Hoe verklein je de kans op fatbike diefstal?

Gebruik een slot met minimaal een ART2 certificering, stal hem binnen, verwijder de accu elke dag uit de fatbike en houd rekening met de huidige situatie.

Kan je een fatbike traceren?

Het gros van de fatbikes op de Nederlandse markt zijn niet direct te traceren. Enkele fatbikes zijn uitgerust met een GPS systeem, maar dit zijn fatbikes in een hogere prijscategorie boven de €2000,-.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven