hoeveel kg kan een fatbike dragen

Hoeveel KG kan een fatbike dragen?

Laatste update op 09/07/2024 om 11:47

Een fatbike kan uiteraard een volwassen persoon dragen. Maar hoeveel kg kan een fatbike dragen aan gewicht? Voor een precies antwoord en meer informatie lees je deze blog.

Dit zeggen bekende verkooppunten:

Hoeveel kilogram kan een fatbike dragen?

Een gemiddelde fatbike kan 120 – 200 kilogram dragen. Dit is ruim voldoende voor een volwassen persoon, en in de meeste gevallen ook geschikt voor twee personen.

Een fatbike heeft een stevig stalen of aluminium frame, gemaakt voor ruige off-road paden. Hierdoor is het gewicht wat een fatbike kan dragen hoger dan een normale elektrische fiets.

Type fietsGemiddeld Max. draaggewicht
Elektrische Fatbike150 kg
Elektrische fiets130 kg
Normale fiets130 kg
Stadsfiets120 KG
Wielrenfiets100 KG

Het precieze gewicht wat je fatbike kunt dragen, staat mogelijk vermeld op de fiets (als ‘MTT’) of kan opgevraagd worden bij de fabrikant of verkoper. Heeft jouw fatbike een afwijkend maximaal gewicht? Houd je dan aan deze voorschriften.

hoeveel kg kan achterop een fatbike

Maximale gewicht van fatbikes per model:

Merk & model

Max. Gewicht

Actieradius

Prijs

Goedkoopste aanbieder

Ouxi V8

150 KG

0 - 75 KM

€1149,-

Kick&Move V20

200 KG

75 - 100 KM

€1199,-

Colorway BK29

120 KG

45 - 80 KM

€ 899,-

AGM GT250

150 KG

60 - 80 KM

€1999,-

DR EB4

120 KG

0 - 100 KM

€1449,-

Techno RX2

150 KG

50 - 80 KM

€1595,-

Knaap AMS

180 KG

0 - 120 KM

€2299,-

CrossBoss V8 3.0 LS

150 KG

0 - 80 KM

€1449,-

RCB Fatbike

120 KG

35 - 90 KM

€799,-

Ouxi V8 3.0

150 KG

0 - 60 KM

€1249,-

Bovenstaande gegevens zijn opgevraagd bij bekende verkopers, niet allen hadden een antwoord op de vraag (m.b.t. het maximale gewicht) en verwezen ons naar de standaard documenten. In dat geval hanteerde ik de informatie uit de documentatie.

Waarom is het maximale gewicht belangrijk?

Het is zeer verstandig om je aan het maximale draaggewicht te houden. Het kan namelijk onveilig zijn om het maximale gewicht te overschrijden. Dit kan er gebeuren als je meer dan 180 kg op de fatbike plaatst:

  1. De fatbike is erop berekend: Het grootste punt is dat alle onderdelen berekend zijn op het maximale gewicht. Overschrijd je dit, dan kun je de fatbike beschadigen en komt ook de veiligheid in het geding.
  2. Langere remweg: Hoe meer gewicht, hoe langer je nodig hebt om stil te staan. Als je het maximale gewicht overschrijdt, zul je veel langer moeten remmen. De remmen zijn bovendien berekend op het maximale gewicht van de fiets.
  3. Besturing en wegligging: Met meer gewicht op de fiets, wordt de fatbike moeilijker te besturen. Dit kan serieus gevaarlijke situaties opleveren. De fatbike kan mogelijk onbestuurbaar worden, met ernstige gevolgen.
  4. Actieradius: Met meer gewicht zal de motor harder moeten werken. Deze zal dan ook meer stroom verbruiken. Daardoor gaat de actieradius en acceleratie omlaag.

Houd je dus ten alle tijden aan het maximale gewicht van een fatbike. 

Kun je met z’n tweeën op een fatbike?

Het maximale gewicht van 150 kg zorgt ervoor dat je prima met z’n tweeën op een fatbike kan. Er zijn echter nog meer dingen waar je aan moet denken. Zo kan het zijn dat de actieradius omlaag gaat, maar ook de veiligheid. Meer lees je in onze blog: Kan iemand achterop een fatbike? 

maximaal gewicht op fatbike

Wat weegt een fatbike?

Een fatbike weegt gemiddeld 30 kilogram. Dat is een stuk meer dan een elektrische fiets, die gemiddeld iets meer dan 20 kilo wegen. Het extra gewicht van een fatbike heeft invloed op de besturing en wegligging. Meer verschillen tussen de ebike en fatbike lees je in mijn vorige vergelijking.

Kan een fatbike op een fietsendrager?

Met je fatbike op vakantie? Een fatbike kan niet zomaar op een fietsendrager. Het is voornamelijk het gewicht waardoor een fatbike niet zomaar op elke fietsendrager kan. De meeste fietsendragers zijn berekend op een normale fiets. 

De factoren waardoor een fatbike mogelijk niet direct op de fietsendrager kan zijn: 

  • De fatbike is te zwaar voor meeste fietsendragers.
  • De banden zijn mogelijk te dik om secuur in de fietsendrager te staan.
  • Een fatbike kan soms niet degelijk verzekerd worden aan de fietsendrager.

Conclusie

Een fatbike kan het gewicht van twee volwassenen dragen, zo’n 150kg. Dit komt door het stevige frame. Het is verstandig om de fatbike niet zwaarder te belasten dan 180kg. Een exact nummer kun je mogelijk vinden in de beschrijving van de fatbike en door het op te vragen bij de fabrikant.

Meest gestelde vragen

Hoeveel KG kan op een fatbike?

Een gemiddelde fatbike mag maximaal 150 kilo dragen. Je kunt dus met twee personen op de fatbike zitten. Een precies maximaal draaggewicht vind je bij de fatbike fabrikant.

Kun je te zwaar zijn voor een fatbike?

Met een maximaal draaggewicht van 180kg zul je niet snel te zwaar zijn voor een fatbike. Houd wel rekening met het gewicht van een eventuele passagier.

Hoeveel personen kunnen op een fatbike?

Je kunt met z’n tweeën op een fatbike zitten. Qua gewicht is dit meestal geen probleem. Zorg wel dat je zadel groot genoeg is als je met z’n tweeën gaat rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven