kan iemand achterop bij een fatbike

Kan er iemand Achterop bij een Fatbike?

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zo luidt het aloude gezegde. Maar is dat ook waar als het om fatbikes gaat? Kun je iemand achterop meenemen op je fatbike? In deze blog leggen we het uit of iemand achterop bij een fatbike kan. Dus kan er iemand achterop bij een fatbike?

Een fatbike kan 2 personen dragen. De accuduur zal echter met 20% – 40% afnemen omdat het gewicht groter wordt en de accu meer kracht moet leveren om op snelheid te komen. Je kunt niet met 3 personen of meer op een fatbike fietsen.

Iemand achterop bij een fatbike meenemen

De meeste fatbikes kunnen iemand achterop meenemen. Vrijwel alle fatbikes kunnen het gewicht dragen. Of je iemand achterop mee kunt nemen, hangt voornamelijk af van het zadel wat je hebt.

Het hangt af van een aantal factoren. Om iemand achterop mee te nemen moet je kijken naar:

  1. Het maximale gewicht.
  2. De grootte van je zadel.

Het maximale gewicht is voor de meeste fatbikes rond de 180 kilogram. Genoeg voor twee volwassen personen dus. 

achterop fatbike

Hoe weet ik of iemand achterop mijn fatbike kan

Om te bepalen of iemand mee kan rijden achterop de fatbike, moet je naar het zadel kijken. De meeste fatbikes hebben een lang zadel, geschikt voor twee personen. Hierdoor kun je gemakkelijk iemand achterop nemen.

Sommige fatbikes hebben een kleiner zadel, waardoor het niet eenvoudig is om iemand achterop de fatbike mee te nemen. Het is qua gewicht wel mogelijk, maar zal voor beiden oncomfortabel rijden.

Je test het dus heel eenvoudig, door gewoon op het zadel te gaan zitten. Nog voldoende ruimte achterop het zadel? Dan kan iemand gewoon mee. Als je een fatbike koopt, is het goed om hier op te letten.

Kun je met twee personen op een fatbike

Met een maximaal draaggewicht van 180 kilogram, kun je zonder problemen met twee personen op één fatbike rijden. Wil je graag met z’n tweeën op de fatbike? Kies dan voor een langer zadel, zodat je genoeg ruimte hebt om iemand achterop mee te nemen.

Een uitbereiding; extra zitje op een fatbike maken.

Achterzitje ouxi v8 fatbike

Hierboven een uitbreiding voor de Ouxi V8 fatbike, voor minder dan €80,- kun je iemand veilig meenemen met extra zitruimte achterop een fatbike. Check hem hier op Bol.

Gaat de actieradius omlaag als iemand achterop zit?

Als je iemand achterop je fatbike meeneemt, zal de actieradius van de fatbike lager zijn. Dit komt doordat je extra gewicht mee draagt. De motor moet harder werken, en er is meer frictie tussen de banden en het wegdek.

De actieradius van je fatbike kan tot wel 40% afnemen, afhankelijk van de omstandigheden, specificaties van de fatbike, en het gewicht van de bestuurder en passagiers. Houd hier rekening mee als je iemand achterop wilt nemen.

met zn tweeen op een fatbike

Invloed op snelheid en besturing

Naast actieradius veranderen nog een aantal factoren van het bereiden van de fiets. Zo kan het zijn dat de maximale snelheid van de fatbike omlaag gaat. Wat zeker omlaag zal gaan, is de acceleratie. De motor moet immers meer gewicht vooruit duwen.

Het extra gewicht heeft ook invloed op de besturing van de fiets. De bestuurder van de fatbike moet hier zeker rekening mee houden. Het extra gewicht kan de besturing dermate veranderen, dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Oefen eerst even op een rustige weg en rijd voorzichtig!

Hoeveel kg kan een fatbike dragen

Als je iemand achterop je fatbike meeneemt, vraag je je misschien af: Hoeveel kg kan een fatbike dragen? Gelukkig hebben we daar een uitgebreide blog over gemaakt. Hier is alvast een samenvatting:

Een fatbike kan in het algemeen een gewicht van 180kg dragen. Dit betekent dat je met twee volwassen personen op de fiets kunt. Het gewicht van een fatbike is gemiddeld 30 kilogram. Het sterke frame zorgt ervoor dat het tot 180 kilogram kan dragen.

Conclusie

Je kunt gemakkelijk iemand achterop je fatbike meenemen. Een fatbike kan gemiddeld zo’n 180 kilogram dragen, het gewicht van twee volwassenen. Met een lang zadel is het extra comfortabel om iemand achterop mee te nemen.

De actieradius, acceleratie, en besturing van de fatbike veranderen zodra je iemand achterop meeneemt. Houd hier rekening mee als je met z’n tweeën op een fatbike rijdt.

Meest gestelde vragen

Hoeveel gewicht kan er op een fatbike?

Een fatbike kan tot wel 180 kilogram dragen. Genoeg dus voor twee volwassen personen. Je kunt dus makkelijk met z’n tweeën op een fatbike.

Hoeveel mensen kunnen er op een fatbike?

Een fatbike kan maximaal twee personen meenemen. Zorg voor een groot genoeg zadel als je met z’n tweeën op een fatbike wilt rijden.

Kun je te zwaar zijn voor een fatbike?

Dankzij het maximale draaggewicht van 180 kilo ben je niet snel te zwaar voor een fatbike. Houd wel rekening met de passagier die achterop je fatbike meerijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven