is een fatbike geschikt voor ouderen

Is een fatbike geschikt voor ouderen?

Een elektrische fatbike is geschikt voor ouderen door de trapondersteuning, stabiele wegligging en lage opstap. Het verlaagde risico voor vallen zorgt ook voor extra zelfvertrouwen. Hierdoor is een fatbike geschitk voor ouderen. Het verplaatsen van een fatbike kan wel een probleem zijn voor ouderen, de gemiddelde fatbike weegt al gauw 30 tot 40 kilo.

4 cruciale problemen van ouderen op de fiets:

8 Redenen waarom een fatbike geschikt is voor ouderen

Fatbikes kijgen steeds meer aandacht en populariteit. Voor ouderen kan de aanschaf van een elektrische fiets een hele horde zijn. Toch willen wij de voordelen van een fatbike belichtten en maakte ik een lijst van de 8 positieve redenen voor de vraag “is een fatbike geschikt voor ouderen”.

Ook bekijken we natuurlijk ook 5 nadelen t.o.v. onze oudere medemens. Onderaan dit artikel vind u deze

1. Elektrische trapondersteuning

Door de trapondersteuning is een fatbike geschikt voor ouderen. Het helpt met trappen en zorgt ervoor dat de zware fiets vooruit komt zonder erg veel fysieke moeite te doen. Wel moet hiervoor de accu goed opgeladen zijn. Een lege accu op een fatbike is erg zwaar vooruit te trappen.

2. Stabiliteit

Door het gewicht (meestal tussen de 30 en 40 kilo) en de dikke banden is er een betere vorm van stabiliteit dan een normale fiets of ebike. Een scherpe bocht is minder snel gevaarlijk dan een fiets met dunnen banden en een lichtgewicht. Zwaartekracht en grip zorgen hierbij voor het grootste verschil.

3. Blijven bewegen

Voor veel ouderen is het een uitdaging om in beweging te blijven. Omdat tegenwoordig de fatbike erg toegankelijk is en nauwelijks meer ruimte inneemt dan en normale fiets is het mentaal een kleinere moeite om op een fatbike te stappen dan op een normale fiets. Een persoon op leeftijd zal dus sneller gebruik maken van de fiets.

Overweeg geen fatbike die kan rijden zonder te trappen. Dit is illegaal en wordt gezien als een motorisch voertuig. Hierop moet een kenteken worden geplaatst.

4. Lage opstap

De gemiddelde fatbike heeft een lagere opstap dan een reguliere fiets. Hierdoor is er minder flexibiliteit vereist om op een fatbike te gaan zitten. Dit maakt op en afstappen gemakkelijker en toegankelijker voor ouderen. Hierdoor is een fatbike geschikt voor ouderen.

5. Heuvels op en af? Geen probleem met een e-fatbike

Heeft uw route die éne vervelende heuvel waar altijd maar overheen gefietst moet worden? Door de elektrische trapondersteuning is dit geen probleem meer en fiets je ook de heuvel op gemakkelijk 25 kilometer per uur. Anderzijds gebruik je de versnellingen voor een beter ritme.

6. Sneeuw en ijs – nooit meer vallen

Ik vergeet nooit meer de paar keer dat ik onderuit ging met mijn fiets met dunnen bandjes. Wanneer het goed heeft gevroren of gesneeuwd worden veel fietspaden moeilijk of soms onmogelijk om te begaan. Een fatbike heeft minder snel last van dit probleem, door de dikke banden kun je een fatbike zien als een fiets met winterbanden in verhouding met een reguliere fiets met dunne banden.

7. Een stimulans voor het zelfvertrouwen

Een fatbike heeft een ruig uiterlijk. Ouderen voelen zich soms niet gezien of gehoord, met een fatbike stimuleren we het zelfvertrouwen. Ook omdat het rijgemak wordt verhoogd, wordt het vertrouwen naar een hoger niveau getild.

8. Rug recht en fietsen maar

Is een fatbike geschikt voor ouderen en hun rug? Een fatbike en haar zitting zorgen voor een rechte positie van de rug. Wanneer een senior rugklachten heeft is een fatbike een goede keuze omdat de rug in een “rechtop positie” blijft.

Welk scenario past bij u?

Scenario - Ouderen

Geschikt/Niet geschikt

Reden

Senior moet fiets binnen stallen op een etage.

Niet geschikt

Een fatbike tillen naar een verdieping is niet te doen op dagelijkse basis door het hoge gewicht.

Elke dag naar werk op de fiets.

Geschikt

Sneller op werk door trapondersteuning.

Meer dagelijkse beweging.

Geschikt

Een elektrische fatbike helpt met dagelijkse beweging. 

Leeft alleen met AOW.

Niet geschikt

Aanschafprijs is te duur.

Woont in een stad en stalt de fiets buiten.

Niet geschikt

Helaas zijn fatbikes interessant voor veel dieven en worden ze regelmatig 's nachts meegenomen.

Fietst regelmatig in een heuvelachtige omgeving zoals de duinen.

Geschikt

Een fatbike heeft trapondersteuning. Hiermee kom je de heuvel met 25 km p/u op.

Rug in mindere conditie.

Geschikt

Op een fatbike behoudt u een rechte rug.

Moet vele manouvres maken voor hij/zij op een fatbike kan stappen.

Niet geschikt

Een fatbike is zwaar, dus heen en weer "sjouwen" is zwaarder dan een normale e-bike.

5 Redenen waarom een fatbike NIET geschikt is voor ouderen

Eerder schreven wij over de algemene nadelen van een fatbike. Er zijn ook meerdere reden waarom een fatbike niet geschikt is voor u als senior.

1. Minder efficiënt

Een fatbike is zwaarder dan een reguliere fiets. Ook zorgen de dikke banden voor meer weerstand met de ondergrond. Hierdoor zal een accu van een fatbike minder lang meegaan dan dezelfde accu op een normale elektrische fiets. Het stroomverbruik is minder efficiënt door de extra belasting.

2. Bandje vervangen

De band vervangen van een fatbike is duurder dan de band vervangen van een normale fiets. Het laten vervangen van een fatbike band kost gemiddeld €90,-. Bij een normale fiets wordt het bandje vervangen voor een euro of €60,-. Het materiaal is duurder, daar komt het op neer. De arbeid duurt net zo lang. Het vervangen van een fatbike band is niet moeilijker dan het vervangen van een andere fietsband.

Een fatbike band plakken kost gemiddeld €30,-. Een normale fiets wordt meestal geplakt voor minder dan €20,-.

3. Moeilijker verplaatsen

Ik woon klein en herken het probleem met fietsen op inefficiënte plekken maar al te goed. Wanneer je een fatbike in een portiekwoning naar boven moet tillen wordt je niet blij. Een fatbike moeilijker te verplaatsen of op te tillen door het relatief hoge gewicht. Afhankelijk van uw woonsituatie is een fatbike minder geschikt dan een normale fiets of ebike.

4. Hoge aanschafprijs

Een gemiddelde fatbike kost tussen de €900,- en €2000,-. Best een aardig prijskaartje voor gewoon maar een fiets.

5. Reparatie minder effectief

De gemiddelde ondernemer in fietsreparatie heeft onderdelen van Gazelle, Cortina en Batavus in huis. Maar nog niet van de opkomende fatbike merken. Een reparatie kan hierdoor langer duren of in het ergste geval kan een reparatie helemaal niet worden uitgevoerd.

Een geschikte fatbike voor ouderen:

Deze V20 biedt extra vering in het zadel en de voorvork. Deze fatbike is geschikt voor ouderen. Zo zal ruiger terrein ook minder hard aanvoelen. Tezamen met de dikke banden is dit een goede fatbike voor ouderen.

Conclusie: Is een fatbike geschikt voor ouderen; ja of nee?

Een fatbike is geschikt voor ouderen wanneer deze op een plaatst staat waar de senior makkelijk op- en af kan stappen. Het tillen van een fatbike is voor senioren onhandig, maar de stabiele wegligging, lage opstap en trapondersteuning maken het een waardige kandidaat voor een nieuwe fiets voor senioren.

Veelgestelde vragen:

Welke leeftijd voor een fatbike?

Een fatbike is geschikt voor elke leeftijd. Het is niet aan te raden om op een fatbike te rijden onder de 16 jaar het tekort een verkeerservaring op snelheid. Ouderen kunnen ook gebruikmaken van een fatbike.

Welke elektrische fiets voor ouderen?

Een fatbike is geschikt voor ouderen door de stabiele wegligging, verlaagde kans op vallen, de lage opstap en de elektrische trapondersteuning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven