kan een fatbike rijden zonder te trappen

Kan een fatbike rijden zonder te trappen?

Laatste update op 27/06/2024 om 12:15

Nee, over het algemeen moet je toch echt trappen als je op een fatbike. Dit komt omdat deze fietsen in Nederland niet van een gashendel mogen zijn voorzien. Ze hebben alleen een elektrische motor voor de trapondersteuning en deze werkt alleen als je daadwerkelijk trapt. Met andere woorden, je moet echt trappen om op een fatbike te rijden.

Waarom moet je beslist trappen op een fatbike?

Een fatbike wordt in Nederland gezien als een elektrische fiets. Dezelfde regels gelden daarom voor deze modellen en dat is direct ook de reden waarom je fatbike geen gashendel mag hebben.

Zodra je tweewieler wel een hendeltje heeft, hoef je dus niet meer te trappen, maar dan is het ook geen ebike meer.

Een fatbike met gashendel is dus niet langer meer een elektrische fiets, maar eigenlijk gewoon een snorfiets. Er gelden dan andere wetten. Zo moet je beslist een helm dragen en heb je ook een rijbewijs en kenteken nodig.

Met deze fatbike hoeft je weinig te trappen:

Daarom hebben de meeste fatbikes dus geen gashendel, maar moet je echt trappen om de elektrische motor in gang te zetten. 

Hoe snel kan een fatbike?

Er gelden in Nederland veel regels als het gaat om fatbikes, zo ook op het vlak van de snelheid. Omdat deze ebike met dikke banden wordt gezien als een elektrische fiets gelden dezelfde wetten. Dit betekent dan ook dat je op een fatbike niet sneller dan 25 kilometer per uur kunt fietsen.

Er is een begrenzer geplaatst op alle elektrische fietsen die ervoor zorgt dat je niet harder dan 25 km/u kunt. Ook mag de elektrische motor niet meer dan 250 Watt vermogen hebben. Helaas zien we dat niet iedere gebruiker én verkoper zich hier aan houdt.

De begrenzer kan gemakkelijk verwijderd worden en dat gebeurt regelmatig, waardoor de fatbike toch sneller dan 25 kilometer per uur kan.

Hoe zit het met een speed pedelec?

Een speed pedelec is net als een fatbike ook een elektrische fiets, maar toch is er een groot verschil. Deze snelle ebike mag namelijk harder rijden, om precies te zijn maximaal 45 kilometer per uur. De wetgeving omtrent de speed pedelec is dan ook anders dan de regels omtrent elektrische fietsen.

Op een speed pedelec moet je bijvoorbeeld wel een helm dragen. Ook moet je in het bezit zijn van een rijbewijs en moet de bromfiets, want zo wordt een speed pedelec volgens de wet gezien, voorzien zijn van een kenteken. Dit is dus allemaal niet nodig bij een fatbike, omdat deze net zo snel kan als de normale elektrische fiets. Hieronder vind je de verschillen tussen de fatbike en speed pedelec:

KenmerkFatbikesSpeed pedelecs
TrapondersteuningJaJa
Rijden zonder trappenNeeJa
Maximale snelheid25 km/u45 km/u
Wettelijke classificatieFietsBromfiets
Rijbewijs vereistNeeJa
Verzekering vereistNeeJa
Kun je echt niet rijden op een fatbike zonder trappen

Welke regels gelden voor fatbikes?

Als het gaat om het gebruik van fatbikes dan moet je dus beslist trappen om ermee te kunnen rijden. Dat komt door de vastgestelde regels voor deze elektrische fietsen:

  1. Maximale snelheid van 25 kilometer per uur
  2. Maximaal motorvermogen van 250 Watt
  3. Geen gashendel

Met behulp van deze wetten zorgt de overheid ervoor dat de fatbikes daadwerkelijk elektrische fietsen zijn. Toch houdt niet iedereen zich aan deze regels, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. We raden daarom elke gebruiker aan om de begrenzer op de fatbike te laten zitten. Je fietst dan alsnog snel, maar op een veilige snelheid.Kun je echt niet rijden op een fatbike zonder te trappen?

Hoe graag je het ook wilt, het is echt onmogelijk om op een legale fatbike te rijden zonder dat je je benen gebruikt. Oké, je kunt voor hele korte stukjes misschien wel even stoppen met trappen maar daar is het dan ook mee gezegd. Voor de rest moet je echt trappen om te rijden op je fatbike.

Gelukkig heb je trapondersteuning op je fatbike. Zet deze op de hoogste stand en je hoeft dan amper je best te doen bij het trappen om toch vooruit te komen. Je voeten bewegen dan alsnog, maar je hoeft geen moeite te doen door de elektrische motor.

Kan een fatbike rijden zonder te trappen: FAQ

Kun je met een elektrische fiets rijden zonder te trappen?

Nee, over het algemeen kun je niet met een elektrische fiets rijden zonder te trappen. De trapbewegingen schakelen namelijk de elektrische motor in. Het is alleen mogelijk om te rijden op een elektrische fiets zonder te trappen als je ebike voorzien is van een gashendel, maar dat is in Nederland niet toegestaan.

Heeft een fatbike trapondersteuning?

Een fatbike heeft zeker trapondersteuning, wat ook bij normale elektrische fietsen het geval is. Je kunt zelf de hoeveelheid ondersteuning bepalen. Vervolgens werkt deze als je trapt op de pedalen van je fatbike.

Waarom gaat een fatbike zo hard?

Een fatbike gaat zo hard omdat deze elektrische fiets voorzien is van een motortje. Dit maakt het trappen veel gemakkelijker, ook omdat je dus niet helemaal alleen hoeft te trappen. Fatbikes kunnen meestal maximaal 25 kilometer per uur.

Kan een Fatbike rijden zonder te trappen: Conclusie

Nee, een fatbike kan niet rijden zonder te trappen. Dit type elektrische fiets heeft namelijk geen gashendel en het motortje werkt daardoor alleen als je trapt. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, vooral omdat je de trapondersteuning hoog kunt zetten. Je hoeft dan amper te trappen en wordt als ware naar voren geduwd door je fatbike.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven