Fatbike Wereld

Heb je een rijbewijs nodig voor een fatbike?

Laatste update op 18/08/2024 om 22:07

Als je in Nederland op een fatbike fietst, heb je geen rijbewijs nodig voor een fatbike. Dit is het geval bij de meeste fatbikes, ze mogen namelijk een trapondersteuning van maximaal 25 kilometer per uur hebben. Als je fiets voldoet aan deze voorwaarde dan heb je geen rijbewijs nodig voor je fatbike.

Type fietsRijbewijs nodig?
Fatbike zonder trapondersteuningNee
Fatbike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en motorvermogen van max. 250 wattNee
Fatbike met trapondersteuning boven de 25 kilometer per uur en motorvermogen van meer dan 250 wattJa

Regels omtrent rijbewijzen voor fatbikes

Je hebt dus geen rijbewijs nodig voor je fatbike in Nederland. Toch gelden er wel wat regels op dit vlak. Heeft je fiets geen elektrische ondersteuning? Je hebt dan sowieso geen rijbewijs nodig, al kun je als kind natuurlijk wel je fietsrijbewijs halen. Dit draagt bij aan je veiligheid op de weg en die van anderen.

Het gros van de fatbikes is elektrisch en zijn dus voorzien van trapondersteuning. Ze hebben een motor en daardoor zijn ze in Nederland erg populair. Heel soms heb je voor zo’n fatbike een rijbewijs nodig, maar dat is niet het geval als je fatbike voldoet aan deze regels van elektrische fietsen:

  • Trapondersteuning van maximaal 25 kilometer per uur
  • Motorvermogen van maximaal 250 watt

Je fatbike wordt dan volgens de Nederlandse wet als een normale fiets gezien. Hierdoor gelden de regels voor een normale fiets. Dit geldt overigens voor alle ebikes, dus niet alleen voor de fatbikes met een elektrische motor.

Fatbikes met meer trapondersteuning of motorvermogen

Er zijn desondanks ook fatbikes waarvoor je wel een rijbewijs moet halen. Dit komt omdat ze volgens de wet niet als fiets worden gezien, maar juist als speed pedelec of lichte bromfiets. Hiervoor heb je dan ook een bromfietsrijbewijs nodig. Dit is het geval als je elektrische fatbike behoort tot een van de volgende groepen of zelfs beide:

  • Fatbikes met trapondersteuning van meer dan 25 kilometer per uur
  • Fatbikes met een motorvermogen van meer dan 250 watt

Je hebt voor zulke elektrische fatbikes dus een bromfietsrijbewijs nodig, anders mag je er niet op rijden in Nederland. Als de fiets een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur heeft, wordt de fatbike gezien als een speed pedelec. Hierdoor heb je er niet alleen een bromfietsrijbewijs voor nodig, je moet de fiets ook registreren en verzekeren. Bovendien ben je verplicht om een helm te dragen.

Fatbike zonder trapondersteuning

In het verleden waren fatbikes helemaal niet van elektrische motoren voorzien en werden ze vooral gebruikt op off-road wegen. Ze worden nog altijd gemaakt en gebruikt, maar je ziet ze niet echt op de Nederlandse weg. Heb je toch een fatbike zonder trapondersteuning in de schuur staan? Goed nieuws: je hebt dan sowieso geen rijbewijs nodig.

verandering wet fatbike

Potentiële veranderingen in de wet

Er gebeuren regelmatig ongelukken op de Nederlandse wegen met fatbikes. Hierdoor wordt de roep om veranderingen in de wet steeds groter. Het zou kunnen dat er daadwerkelijk nieuwe regels komen, maar dat lijkt nu nog niet het geval te zijn. Ik vermoed dan ook dat je de komende jaren nog steeds geen rijbewijs nodig hebt voor het gebruik van je fatbike.

Het is alsnog verstandig om het nieuws in de gaten te houden als je een fatbike hebt. Mogelijk heb je in de toekomst toch nog een bromfietsrijbewijs nodig, wat nu al het geval is als de fatbike een trapondersteuning van meer dan 25 kilometer per uur heeft. Dit is ook het geval als de motor meer dan 250 watt vermogen heeft.

Veelgestelde vragen: Heb je een rijbewijs nodig voor een fatbike?

Heb je voor een fatbike rijbewijs nodig?

Nee, je hebt in Nederland niet een rijbewijs nodig voor je fatbike. Dit komt omdat deze elektrische fietsen doorgaans een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en een motorvermogen van maximaal 250 watt hebben.

Wie mag op een fatbike rijden?

Er geldt geen minimumleeftijd voor het gebruik van fatbikes en ook heb je geen rijbewijs nodig voor deze fietsen. Dit zorgt er dan ook voor dat in Nederland iedereen op elektrische fatbikes mag rijden.

Hoe oud moet je zijn voor fatbike?

Als je in Nederland een fatbike wilt gebruiken dan is het belangrijk om te weten dat er geen minimumleeftijd geldt. Officieel mag dus iedereen zo’n elektrische fiets gebruiken. Toch kan het gevaarlijk zijn voor kinderen om een fatbike te rijden, dus het is beter om pas als tiener zo’n fiets te gebruiken.

Conclusie

Over het algemeen heb je niet een rijbewijs nodig voor je fatbike in Nederland. Dit komt omdat zo’n elektrische fiets als normale fiets wordt gezien door de wet. Dit is alleen het geval als de fatbike een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en motorvermogen van maximaal 250 watt heeft. In sommige gevallen heb je wel een rijbewijs nodig:

Type fietsRijbewijs nodig?
Fatbike zonder trapondersteuningNee
Fatbike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en motorvermogen van max. 250 wattNee
Fatbike met trapondersteuning boven de 25 kilometer per uur en motorvermogen van meer dan 250 wattJa
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven