Heeft een fatbike een kenteken nodig

Heeft een fatbike een kenteken nodig?

Nee, een fatbike heeft niet een kenteken nodig. De Nederlandse wet ziet de fatbike namelijk als een traditionele elektrische fiets. Hiervoor gelden een paar regels, maar het is dus niet verplicht om je fatbike te voorzien van een kenteken. Dit is alleen het geval als de e-bike een gashendel heeft.

Regels omtrent kentekens op fatbikes

Fatbikes waren oorspronkelijk helemaal niet bedoeld als elektrische fietsen. Ze hadden dan ook geen motortje en werden dus gezien als een normale fiets. Daardoor hadden ze nooit een nummerbord nodig. Inmiddels zijn de fatbikes vaak wel voorzien van een elektrische motor en dat heeft voor wat verwarring gezorgd.

Toch is de regelgeving omtrent deze e-bikes nog steeds redelijk eenvoudig. Elektrische fatbikes worden doorgaans namelijk gezien als normale elektrische fietsen. Ze mogen dan maximaal 25 kilometer per uur gaan en hebben een maximaal motorvermogen van 250 watt. Zo’n fatbike heeft niet een kenteken nodig in Nederland.

Ook heb je geen rijbewijs nodig en hoef je niet een helm te dragen. Bovendien geldt er geen minimumleeftijd voor het gebruik van zo’n elektrische fatbike. Je hoeft ook niet beslist een verzekering af te sluiten voor je e-bike, al is dat wel een aanrader.

Uitzondering op de regel

Er zijn tegenwoordig ook fatbikes die sneller dan 25 kilometer per uur rijden. Ze worden speed pedelecs genoemd en zijn volgens de wet geen normale elektrische fietsen, maar juist als bromfietsen. Speed pedelecs moeten daarom wel een kenteken hebben.

Ook moet de bestuurder in bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en geldt er een helmplicht op de speed pedelec. Daarnaast is een verzekering ook verplicht. Dit is dus bij veel fatbikes niet het geval, aangezien ze dan worden gezien als elektrische fietsen in plaats van speed pedelecs.

Overzicht van de regels

Hier is een overzichtelijke tabel die de regelgeving rondom fatbikes en de noodzaak van een kenteken samenvat:

CategorieMaximale snelheidMotorvermogenKenteken nodig?
Traditionele fatbikeN.v.t.N.v.t.Nee
Elektrische fatbike25 km/uMax. 250 wattNee
Speed pedelec45 km/uMeestal meer dan 250 wattJa
fatbike regels overzicht nummerbord

Toekomstige regelgeving van fatbikes

Elektrische fatbikes worden in Nederland steeds populairder. Je ziet vooral veel jongeren over de fietspaden scheuren op deze fietsen, wat helaas regelmatig voor ongelukken zorgt. Er zijn dan ook genoeg mensen die vinden dat de regelgeving moet veranderen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, is nog de vraag.

Toch zou het kunnen dat fatbikes in de toekomst een nummerplaat nodig hebben. Dit is echter niet de verwachting, aangezien deze modellen simpelweg elektrische fietsen met een ander ontwerp zijn. Ze hebben immers alsnog dezelfde maximale snelheid en het maximumvermogen van de elektromotor.

Wat wel kan veranderen als het gaat om de regels omtrent fatbikes is bijvoorbeeld de intrede van een helmplicht of een minimumleeftijd waarop je de fiets mag gebruiken. Nogmaals, het is nog niet bekend of er daadwerkelijk veranderingen komen, maar houd het nieuws goed in de gaten om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. 

Veelgestelde vragen over heeft een fatbike een kenteken nodig?

Welke fatbike is legaal in Nederland?

Alle fatbikes zijn legaal in Nederland, mits ze geen gashendel hebben. Fatbikes moeten namelijk net als normale elektrische fietsen een maximale snelheid hebben van 25 kilometer per uur. Een gashendel verhoogt dit, wat dus niet toegestaan is.

Wat worden de regels voor een fatbike?

Een fatbike wordt gezien als elektrische fiets in Nederland, de volgende regels gelden hiervoor:
1. Geen kenteken
2. Geen helmplicht
3. Geen rijbewijs
4. Geen minimumleeftijd
5. Maximumsnelheid van 25 kilometer per uur
6. Elektromotor met 250 watt vermogen

Is een fatbike verzekerd?

Nee, een fatbike is van zichzelf niet verzekerd. Wel kun je deze elektrische fiets verzekeren. Dit kan al vanaf een paar euro per maand. De daadwerkelijke premie wordt beïnvloed door onder meer de nieuwprijs en het merk van je fatbike. Je fatbike verzekeren is overigens geen must in Nederland.

Heeft een fatbike een kenteken nodig: Conclusie

Als je op een fatbike wilt fietsen, is het goed om te weten dat er best weinig regels gelden. Zo heeft je fatbike geen kenteken nodig. Dit komt doordat dit type wordt gezien als een elektrische fiets, wat volgens de Nederlandse wet geen kenteken hoeft te hebben. Speed pedelecs, wat snellere fatbikes zijn, hebben overigens wel een kenteken nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven