fatbike vs mountainbike

Fatbike vs Mountainbike

Laatste update op 03/05/2024 om 13:21

Fatbikes zijn ontworpen voor ruige paden en off-road avonturen. Net als mountainbikes natuurlijk. Dus welke is beter voor een dagje fietsen op een bospad? In deze blog leggen we alle verschillen en overeenkomsten uit tussen een fatbike vs mountainbike.

Fatbike vs mountainbike in het algemeen

Zowel fatbikes als mountainbikes zijn dus ontworpen om op onverharde wegen of ruig terrein te rijden. Daar houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op. Een fatbike heeft een vrij uniek ontwerp en is elektrisch aangedreven. Een mountainbike is een traditionele fiets die meestal niet elektrisch is ondersteund.

Wat is een fatbike

Een fatbike is een elektrische fiets met extreem dikke banden, vandaar de naam ‘fat’bike. Het heeft qua uiterlijk misschien wat meer overeen met een brommer. De dikke banden, die vaak minder lucht bevatten, zijn goed geschikt voor offroaden. 

Fatbikes zijn vrijwel altijd elektrisch ondersteund. Het trappen gaat hierdoor vlekkeloos. Je wordt minder snel moe en kan dus ook langere trips afleggen. En natuurlijk kun je makkelijker hoge snelheden behalen.

Door de accu en motor wordt de fatbike wel zwaar, wat het offroaden ten opzichte van een mountainbike weer benadeelt. Een fatbike in een paar korte punten is dus:

 • Dikke banden voor off-road
 • Elektrisch ondersteund
 • Zwaarder dan een mountainbike
wat is een fatbike

Wat is een mountainbike

Een mountainbike is een fiets ontworpen voor bospaden en zandwegen. Traditioneel gezien zijn mountainbikes niet elektrisch ondersteund, hoewel je tegenwoordig ook voor een elektrische mountainbike kunt kiezen. Een mountainbike heeft ten opzichte van een stadsfiets of racefiets wel dikkere banden, maar lang niet zo dik als een fatbike.

Een goede mountainbike is licht van gewicht, waardoor ze erg wendbaar zijn op de krappe trails waar je op fietst te tackelen. Uiteraard is een mountainbike zonder accu en motor goedkoper te vinden dan een elektrisch ondersteunde fatbike.

 • Licht van gewicht en wendbaar
 • Goedkoper te krijgen dan fatbike
 • Niet elektrisch ondersteund

Fatbike vs mountainbike: Prijs

Een belangrijk verschil is natuurlijk de prijs. De mountainbike en fatbike verschillen hier aardig. De gemiddelde fatbike kan al snel € 2000 euro kosten. Dit tegenover de kosten van een mountainbike, die gemiddeld tussen de € 500 en € 1000 euro ligt. 

Dit verschil in prijs is uiteraard te verklaren door de elektrische accu en motor die wel aanwezig zijn op een fatbike, maar niet op een mountainbike. Een elektrische mountainbike kost namelijk al snel tussen de twee en drieduizend euro.

 • Gemiddelde kosten fatbike: € 2000
 • Gemiddelde kosten mountainbike: € 500-1000
 • Gemiddelde kosten elektrische mountainbike: € 2000-3000

Bekijk hier de top 5 A-klasse fatbikes voor < €1000,- op Bol.

Fatbike vs mountainbike: Off-roaden

De voornaamste functie van een mountainbike is natuurlijk het off-road fietsen. In het vergelijken van fatbike vs mountainbike is dit dan ook de belangrijkste kop. Zowel een fatbike als mountainbike zijn ontworpen om off-road te rijden, toch zijn er een paar grote verschillen. 

Wendbaarheid

Allereerst zit er een groot verschil in gewicht. Een fatbike is vrij zwaar, gemiddeld zo’n 30 kilo! Een mountainbike is tot wel 3x zo licht, gemiddeld twaalf kilo. Tast je wat dieper in de buidel, kan dit zelfs teruggebracht worden tot onder de tien kilo.

Dit verschil in gewicht heeft een grote impact op de wendbaarheid van de fiets. Vooral op lastige of krappe paden is dit cruciaal. Als je graag op technisch intensieve bospaden fietst, is een fatbike lastig te beheersen. Een mountainbike is hier de koning.

Comfort

Een mountainbike heeft dikke banden, wanneer je deze vergelijkt met een stadsfiets. Fatbikes doen hier nog een schepje bovenop, met banden die meer lijken op een scooter. Deze dikkere banden, die vaak ook wat zachter zijn opgepompt, geven meer comfort op onverharde wegen.

Dit comfort komt goed van pas wanneer je wat minder intensief wilt offroaden. Lekker een middagje cruisen op wegen die op een stadsfiets wat moeilijk begaanbaar zijn, bijvoorbeeld. Natuurlijk helpt de elektrische motor ook enorm met het comfort, omdat je vrijwel niet hoeft te trappen om vooruit te komen.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat je een fatbike moet opladen. Zonder stroom kom je namelijk slecht vooruit. Een mountainbike zonder accu kun je altijd zo meenemen, en kun je net zo lang op rijden tot je uitgeput bent.

Conditie

Zo’n elektrische motor is heerlijk, maar het kan ook nadelig zijn. Wil je mountainbiken voor de sport, om je gezondheid een boost te geven? Dan is het natuurlijk beter om zonder elektrische motor rond te crossen. 

Natuurlijk kan het ook een uitkomst zijn voor je wanneer je conditie of gezondheid het niet toelaat om zonder elektrische ondersteuning te fietsen. Een fatbike of elektrische mountainbike kan er dan voor zorgen dat je alsnog plezier kunt hebben op een mooie trail.

Kies voor een mountainbike wanneer je:

 1. Een wendbare fiets wilt 
 2. Graag je conditie wilt trainen
 3. Geniet van technische en krappe bospaden

Kies voor een fatbike wanneer je:

 1. Lekker wilt cruisen op onverharde wegen
 2. Een elektrisch ondersteunde fiets wilt
 3. Niet per sé op technische off-road trails gaat fietsen

Fatbike vs mountainbike: Bouwkwaliteit

De fatbike is nog relatief nieuw op de markt. Tot nu toe worden ze voornamelijk op een goedkope wijze gefabriceerd in China. Om een zo goedkoop mogelijke verkoopprijs te hanteren, worden matige onderdelen en goedkope materialen gebruikt. De bouwkwaliteit van fatbikes is over het algemeen erg matig.

De bouwkwaliteit van mountainbikes hangt erg af van de prijs en het merk. Er zijn natuurlijk heel goedkope mountainbikes te vinden, die dezelfde problemen als fatbikes ondergaan. Kies je voor een kwalitatieve mountainbike van een gerenommeerd merk? Dan zal de bouwkwaliteit een stuk hoger zijn dan de gemiddelde Chinese fatbike.

We adviseren (vooral bij fatbikes) om eerst goed onderzoek te doen naar de fiets die je aanschaft. Vergeet ook niet om een testritje te maken voordat je je nieuwe fiets aanschaft.

Fatbike vs mountainbike: Onderhoud

Vanwege de matige bouwkwaliteit en goedkope onderdelen, die vaak moeilijk of onmogelijk te vinden zijn, is het lastig om je fatbike te laten onderhouden. Zo zijn er veel fietsenmakers die helemaal geen fatbikes meer repareren. Elke fiets heeft onderhoud nodig, ook een fatbike. Houd hier dus goed rekening mee wanneer je een fatbike wilt aanschaffen.

Mountainbikes zijn in het algemeen een stuk makkelijker te onderhouden. Vooral wanneer je bij een bekend merk shopt, zijn onderdelen makkelijk te vinden en goedkoop om te vervangen. 

Waar ook rekening mee gehouden dient te worden is de levensduur van de accu’s op een fatbike of elektrische mountainbike. Deze gaan niet voor altijd mee. Hoe meer je ze gebruikt, hoe minder stroom ze vasthouden. Na een aantal jaar zullen ze vervangen moeten worden.

Welke merken fatbike vs mountain bike?

Enkele bekende fatbike merken zijn:

 • Phatfour
 • Knaap
 • AGM
 • Ruffcycles

Voor mountainbikes kun je kijken naar merken zoals:

 • Trek
 • Cannondale
 • Giant
 • Cube

Conclusie

Hoewel mountainbikes en fatbikes beide zijn gemaakt om off-road te fietsen, zijn er veel verschillen tussen de twee. Een fatbike is elektrisch ondersteund, waar een mountainbike dat niet is. Hierdoor is de fatbike wel een stuk zwaarder, tot wel 3x zo zwaar als een mountainbike. Op kleine paden kan dit een groot verschil maken.

Ook in kwaliteit liggen de twee wat uit elkaar. Zo zijn fatbikes vaak goedkoop in elkaar gezet, en moeilijk te onderhouden. Mountainbikes zijn in het algemeen van hogere kwaliteit. Het onderhoud is gemakkelijk.

Een mountainbike is een goede keuze wanneer je op technische paden wilt rijden, en je gezondheid een boost wil geven. Een fatbike daarentegen maakt het off-roaden comfortabel en gemakkelijk met de elektrische motor.

Meest gestelde vragen

Is een fatbike een mountainbike?

Je zou kunnen stellen dat een fatbike een type elektrische mountainbike is. Het is tenslotte een fiets gemaakt voor off-road rijden. Wel verschilt een fatbike veel van een traditionele mountainbike.

Waarom gaat een fatbike zo hard?

Fatbikes zijn begrensd op 25 km/u net zoals andere elektrische fietsen. Ze worden echter vaak opgevoerd, waardoor ze sneller dan 25 km/u rijden.

Is een helm verplicht op een fatbike?

Voor zowel fatbikes als mountainbikes geldt momenteel geen helmplicht. Het dragen van een helm is een keuze die de bestuurder zelf mag maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven