Fatbike Wereld

Moet je op een fatbike een helm op? 

Laatste update op 18/08/2024 om 22:07

In Nederland hoef je beslist geen helm te dragen op een fatbike. Moet je op een fatbike een helm op? Dit is niet verplicht volgens de Nederlandse wet. In andere landen is dit wel het geval. Er geldt in Spanje bijvoorbeeld een helmplicht voor fietsen die sneller dan 20 kilometer per uur gaan.

Geen helmplicht voor fatbikes 

In Nederland geldt er geen helmplicht voor fatbikes, terwijl dit in andere landen wel het geval is. Mits je fiets niet sneller dan 25 kilometer hoef je geen helm te dragen. Dit is dus bij alle reguliere fatbikes het geval, aangezien de trapondersteuning stopt op 25 kilometer per uur.

Er zijn desondanks, helaas, opgevoerde fatbikes die hierdoor eigenlijk als snorfietsen worden gezien. Je bent dan wettelijk wel verplicht om een helm te dragen, maar eigenlijk mag je niet eens op zo’n opgevoerde fatbike rijden. Ze zijn namelijk niet alleen onveilig, maar ook nog eens illegaal.

Type fietsHelmplicht
Fatbike zonder motorNee
Fatbike met motorNee
Opgevoerde fatbikeJa

Roep om helmplicht voor fatbikes en andere elektrische fietsen

Het is dus niet wettelijk verplicht om op fatbikes een helm te dragen. Dit hoeft ook niet op normale elektrische fietsen. Toch wordt de roep onder Nederlanders om een helmplicht voor alle ebikes steeds groter, vooral nu ze steeds vaker betrokken zijn bij ongelukken in het verkeer.

Het AD vroeg op de website daarom naar de meningen van Nederlanders over of er een helmplicht moet komen voor ebikes en fatbikes. Alleen al aan het aantal berichten merk je dat dit speelt in de samenleving, aangezien er momenteel meer dan 900 keer gereageerd is op deze kwestie. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • Anita Hamelink: “Ik vraag me het telkens af; waarom wordt een helm op een racefiets of mountainbike wel geaccepteerd en op een elektrische fiets/fatbike niet? Ze gaan serieus net zo hard of sneller (die opgevoerde fatbikes)! Levensgevaarlijk en dit blijkt ook wel uit de cijfers van de SEH….”
  • Lolke Kuipers: “Ik vind dat er wel aangeraden moet worden om een helm te dragen, maar niet verplichten. Als ik zin heb om 25 km/u te rijden, zet ik mijn helm op. Maar meestal rijd ik helemaal niet zo hard en houd ik me aan de regels. Zolang automobilisten en fietsers met een telefoon in de hand rondrijden, geeft dat ongelukken. Verder valt me op dat troep van de weg naar het fietspad geveegd wordt. Hierdoor ben ik een keer lelijk gevallen. In de herfst zet ik mijn helm op.”
  • Chris Adose: “Nee geen helmplicht. Wel een verplichte cursus voor jongeren t/m 16 jaar. Dit om de verkeersregels grondig door te nemen en om het verhoogde risico bij ongevallen meer naar voren te brengen. Als aanname heb ik het idee dat er fietsers zijn die geen idee hebben wat voor letsel of blijvend letsel een persoon kan oplopen na een ongeval.”

Niet iedereen vindt dus dat je in de toekomst beslist een helm moet dragen op een fatbike, maar de meeste reageerders vinden wel dat er iets moet veranderen. Ze roepen om meer lessen en controles, maar ook om het beter schoonhouden van fietspaden. Bovendien zeggen meerdere mensen dat ze geen helm gaan dragen, zelfs als dit verplicht wordt door de overheid.

helmplicht elektrische fatbike

Onze aanbeveling: draag een helm op de fatbike

We verwachten eigenlijk niet dat er in de nabije toekomst een helmplicht komt voor de fatbike. Ook al is er dus geen wettelijke verplichting, dit betekent natuurlijk niet dat je geen helm moet dragen. Voor je eigen veiligheid is doe je er verstandig aan om goed voorbereid te zijn en daarom toch een helm op te doen voordat je op je fatbike stapt. Ook wanneer je achterop stapt op een elektrische fatbike.

Een goede helm voor een fatbike vind je al vanaf €23,90 op Bol.com

Ten eerste biedt een helm aanzienlijke bescherming bij ongevallen. Fietsongevallen kunnen variëren van kleine valpartijen tot ernstige botsingen en een helm kan helpen om hoofd- en hersenletsel te voorkomen of te verminderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het dragen van een helm het risico op ernstig hoofdletsel met tot wel 70 procent kan verminderen.

Naast veiligheid zijn er ook gezondheidsvoordelen verbonden aan het dragen van een helm op je fatbike. Hoofdletsels kunnen langdurige en soms blijvende gevolgen hebben, variërend van geheugenverlies tot chronische hoofdpijn en zelfs permanente hersenschade. Door een helm te dragen, bescherm je niet alleen je hoofd, maar ook je algehele gezondheid en welzijn.

Veelgestelde vragen over moet je op een fatbike een helm op?

Waarom geen helm op fatbike?

Je hoeft op een fatbike geen helm te dragen. Dit komt omdat dit niet volgens de wet verplicht is. Mogelijk wordt dit in de toekomst wel het geval, maar vooralsnog hoef je geen helm te dragen op een fatbike. We vermoeden dat de helmplicht binnenkort niet komt, als deze überhaupt al ooit wordt ingesteld.

Wat zijn de regels voor een fatbike?

Maximumsnelheid van 25 kilometer per uur
Maximaal vermogen van 250 watt
Geen rijbewijs, helmplicht of kentekenplicht
Geen minimumleeftijd
Geen Wettelijke aansprakelijkheid

Kan je boete krijgen voor fatbike?

Ja, je kunt in Nederland een boete krijgen voor je fatbike. Dit is het geval als je elektrische fiets opgevoerd is en hierdoor harder kan dan 25 kilometer per uur. De politie test dit met behulp van rollerbanken. Blijkt dat je fatbike harder kan dan de limiet? Je krijgt dan een boete van 290 euro.

Moet je op een fatbike een helm op? Conclusie:

Er geldt dus geen helmplicht op de fatbike, wat opvallend is aangezien dit in andere landen wel het geval is. Het zou kunnen dat dit in de toekomst wel verplicht wordt door de overheid, maar hier lijkt vooralsnog geen sprake van te zijn. Overigens moet je in sommige gevallen wel een helm dragen:

Type fietsHelmplicht
Fatbike zonder motorNee
Fatbike met motorNee
Opgevoerde fatbikeJa

Doorgaans hoef je op je fatbike geen helm op te doen. Toch vinden we dit wel verstandig, aangezien dit een goede voorzorgsmaatregel is in verband met potentiële valpartijen. De helm beschermt je hoofd en daardoor je algehele gezondheid. Zoek het gevaar daarom niet op en draag gewoon een helm op je fatbike.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven