Fatbike Wereld

Welke fatbike is illegaal? 3 Soorten & Types

Welke fatbike is illegaal? 

Of een fatbike illegaal is in Nederland hangt vooral af van de maximale snelheid. Als je elektrische fiets sneller dan 25 kilometer per uur kan dan is deze tweewieler officieel verboden. Hier moet je dus rekening mee houden bij het controleren of je fatbike legaal is of niet.

Regels omtrent illegaliteit van fatbikes

Elektrische fietsen mogen in Nederland maximaal 25 kilometer per uur gaan. Dit geldt dus ook voor fatbikes, aangezien ze vooralsnog volgens de wet gezien worden als elektrische fietsen. Er zijn echter nog meer regels waardoor je fatbike mogelijk illegaal is. Hieronder vind je ze:

  1. Sneller dan 25 kilometer per uur: Een fatbike mag dus niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Normaal gesproken ondersteunt je elektrische motor je tot deze snelheid, dus dat levert geen probleem op. Kun je toch sneller fietsen? Je fatbike is dan illegaal.
  2. Meer dan 250 watt: De elektrische motoren van fatbikes hoort een vermogen van maximaal 250 watt te hebben. Fietsen die niet aan deze limiet voldoen, mogen niet legaal op de Nederlandse wegen.

Welke fatbike is illegaal: onder meer de Ouxi V8

Veel fatbikes zijn in Nederland legaal omdat de fabrikanten hebben voldaan aan deze regels. Toch is dat niet altijd het geval, zo ook bij de Ouxi V8. Dit is een van de populairste fatbikes, maar is inmiddels van de markt gehaald door de Europese Commissie. De fiets voldoet namelijk niet aan de regels omdat deze sneller dan 25 kilometer per uur gaat.

De Ouxi V8 is een fatbike afkomstig uit China en voldoet volgens tests niet aan de wettelijke bepalingen op EU-niveau en de Europese normen. Je mag deze fatbike nog wel bezitten, maar het is verboden om tegenwoordig met de V8 de weg op te gaan in Nederland.

Fatbikes met gashendels zijn ook illegaal

Fatbikes worden soms opgevoerd, waardoor ze sneller dan 25 kilometer per uur kunnen. Ze zijn dan direct illegaal. Dit is ook het geval als de fiets een gashendel heeft. Je hoeft dan niet eens te trappen om ondersteund te worden, wat dus niet toegestaan is.

Legale fatbikes bieden je trapondersteuning omdat ze een rotatiesensor hebben. Dit onderdeel van de fiets merkt dat je trapt en vertelt de elektrische motor dat de ondersteuning gestart moet worden. Een gashendel mag wel, maar dan puur voor loopondersteuning tot 6 kilometer per uur.

fatbikes met gashendels illegaal

Nieuwe regels voor fatbikes

Het is belangrijk om te weten dat het kabinet bezig is met nieuwe regels voor gebruikers van fatbikes. Een meerderheid van de tweede Kamer wil namelijk dat ze een helm moeten dragen. Ook moeten de gebruikers 14 jaar of ouder zijn om op een fatbike de weg op te mogen gaan.

Dus welke fatbike is illegaal na het invoeren van de regels? Het type fatbike veranderd niet, wel leeftijd en beveiliging van de bestuurder.

Of deze strengere regels daadwerkelijk gaan gelden, is nog maar de vraag. Toch lijken deze veranderingen doorgezet te worden, aangezien hier veel vraag is door de vele ongelukken die met fatbikes gebeuren. Hierbij vallen vooral jonge slachtoffers, zo blijkt uit de cijfers van meerdere ziekenhuizen in Nederland.

De nieuwe regels zullen in principe geen invloed hebben op de illegaliteit van fatbikes, maar wel op de gebruikers van de fietsen. Controle gaat echter lastig worden, zo heeft de minister al aangegeven. Dit geldt ook voor de invoering van deze regels.

Veelgestelde vragen over welke fatbike is illegaal

Welke fatbike mag ik niet kopen?

Als een fatbike voldoet aan de regels voor elektrische fietsen dan mag je deze gewoon kopen. Toch zijn er ook een paar fatbikes die je niet mag kopen in Nederland. Dit geldt vooral voor de fietsen die zijn opgevoerd of een gashendel hebben.

Hoe weet je of je fatbike legaal is?

Als je fatbike je tot maximaal 25 kilometer per uur ondersteunt en een motovermogen van maximaal 250 watt heeft, weet je zeker dat je fatbike legaal is. Is je elektrische fiets opgevoerd? Dit is illegaal, net als een gashendel die tot meer dan 6 kilometer per uur ondersteunt.

Is de fatbike V8 legaal?

Nee, inmiddels is de fatbike Ouxi V8 niet meer legaal in Nederland. Dit komt omdat de Europese Commissie vindt dat deze fatbike niet voldoet aan de Europese normen. Ze zijn vervolgens van de markt gehaald en sindsdien is het illegaal om de Ouxi V8 te gebruiken.

Conclusie – Welke fatbike is illegaal?

Gelukkig zijn veel fatbikes nog altijd legaal in Nederland. Dit is echter alleen het geval als ze voldoen aan de regels omtrent elektrische fietsen. Hieronder lees je hier meer over:

FietsLegaal of illegaal?
Gaat maximaal 25 kilometer per uur en motorvermogen van 250 wattLegaal
Gaat sneller dan 25 kilometer per uur en motorvermogen van 250 wattIllegaal
Gaat maximaal 25 kilometer per uur en motorvermogen van 300 wattIllegaal
Gaat sneller dan 25 kilometer per uur en motorvermogen van 300 wattIllegaal

Welke fatbike illegaal is, is onder meer de Ouxi V8. De Europese Commissie heeft na tests namelijk bevestigd dat deze fatbike niet voldoet aan de EU-regels. Ze zijn daarom van de markt gehaald.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven