Fatbike Wereld

Vroeger was de fatbike nooit voorzien van een elektrische motor, maar inmiddels is dit type ebike niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Hoe werkt een fatbike nu? De fatbike werkt tegenwoordig dan ook anders, door te trappen activeer je de motor die je vervolgens ondersteunt. Hierdoor hoef je minder hard te trappen. Dat is in principe hoe een fatbike werkt, waarover je hieronder meer leest.

Wat is een fatbike?

Een fatbike is dus tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een elektrische motor. Hiermee krijg je ondersteuning tijdens het fietsen, waardoor je je minder hoeft in te spannen. Ook fiets je op een fatbike over het algemeen sneller dan op een normale fiets.

Het opvallendste aan de fatbike is echter de brede banden. Ze zijn veel breder dan op andere elektrische fietsen en daardoor kun je op een fatbike ook op moeilijk begaanbaar terrein fietsen. De brede banden zorgen namelijk voor meer grip en stabiliteit op alle ondergronden. Hierdoor gaat een fatbike langer mee.

Welke onderdelen laten een fatbike werken?

Hoe een fatbike werkt, is eigenlijk best wel simpel. Dus hoe werkt een fatbike? Je trapt gewoon, net als op een normale fiets, en krijgt vervolgens trapondersteuning van de elektrische motor. Deze onderdelen zijn hiervoor cruciaal:

  • Motor: Een fatbike is uitgerust met een elektrische motor die je ondersteunt tijdens het trappen. De motor bevindt zich meestal in de achter- of middenas van de fiets en levert kracht op basis van je trapinspanning. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je ontvangt. Hierdoor fiets je sneller, zonder je veel in te spannen.
  • Batterij: De motor werkt niet zonder stroom en daarom zijn fatbikes voorzien van een batterij. Deze wordt vaak óf onder de bagagedrager óf in de buis van het frame geplaatst. De capaciteit van de batterij bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle lading. Als de accu weinig watt heeft, betekent dit ook direct dat je hem vaker moet opladen.
  • Display: De motor en batterij zorgen er samen voor dat je geniet van trapondersteuning tijdens het fietsen op je fatbike. Het is hierbij goed om te weten dat de fiets doorgaans meerdere niveaus van ondersteuning biedt. Je bepaalt zelf welk niveau je wil door dit te selecteren op het display. Bij de meeste fatbikes is dit scherm op het stuur geplaatst.
  • Brede banden: Ook de brede banden zijn natuurlijk cruciaal voor de werking van een fatbike. Zonder de banden kun je niet eens fietsen en ze zijn ook nog eens uniek aan dit type fiets. Normale elektrische fietsen hebben immers veel slankere banden. De brede banden van fatbikes zorgen voor meer grip en stabiliteit, met name op zand, modder en sneeuw. Bovendien is de bandenspanning doorgaans lager, wat bijdraagt aan absorberen van schokken. Brede banden op fatbikes zorgen dan ook voor meer fietscomfort.
Welke onderdelen laten een fatbike werken

Hoe werkt de elektrische trapondersteuning van een fatbike?

Elke fatbike met een elektrische motor biedt dus trapondersteuning aan de gebruiker. Deze elektrische trapondersteuning werkt via sensoren die je trapbewegingen registeren. Wanneer je trapt ziet de sensor dit. Deze stuurt vervolgens een signaal naar de motor om trapondersteuning te bieden.

De mate van ondersteuning hangt af van de instelling die je kiest. Op een lage stand krijg je lichte ondersteuning, ideaal voor vlakke wegen, terwijl de hoogste stand maximaal vermogen levert voor zware omstandigheden zoals heuvels en diep zand of als je gewoon snel wilt fietsen.

Het is overigens goed om te weten dat fatbikes voorzien kunnen zijn van drie verschillende sensoren:

Type sensorUitleg
TrapkrachtsensorDeze sensor meet de kracht die je uitoefent op de pedalen. Hoe meer kracht je zet, hoe meer ondersteuning je krijgt van de motor.
RotatiesensorDeze sensor detecteert de rotatie van de pedalen en schakelt de motor in zodra je begint te trappen.
SnelheidssensorDeze sensor meet de snelheid van de fiets en past de ondersteuning hierop aan. Als je langzamer rijdt, zoals op een steile helling, geeft de motor meer ondersteuning.

Beste uit de test… V20 Fatbike

Incl. Kettingslot + Telefoonhouder + Voetsteunen + Achterzitje + 7 versnellingen

Veelgestelde vragen over hoe werkt een fatbike?

Kan een fatbike rijden zonder te trappen?

Nee, een normale fatbike kan niet rijden zonder te trappen. Je moet echt zelf de trappers bewegen om trapondersteuning te krijgen van de elektrische motor. Dit komt omdat een fatbike voorzien is van een sensor die trapbewegingen detecteert en dan pas een signaal geeft aan de motor om je te ondersteunen. Je moet dus zelf trappen om trapondersteuning te krijgen.

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een fatbike?

Er zijn eigenlijk heel weinig verschillen tussen een elektrische fiets en een fatbike. Het belangrijkste verschil is natuurlijk de breedte van de banden. Fatbikes hebben simpelweg veel bredere banden dan elektrische fietsen. Ook is het frame vaak lager en kun je het zadel niet in hoogte verstellen.

Hoe werkt een fatbike? Conclusie

Hoe werkt een fatbike is simpel uit te leggen: door te trappen activeer je de elektrische motor. Je krijgt hierdoor trapondersteuning en hoeft minder inspanning te leveren, terwijl je vaak sneller fietst dan op een normale fiets.

Het is hierbij belangrijk om te weten dat de fatbike uitgerust is met een sensor. Deze detecteert trapbewegingen en vertelt de elektrische motor dan om je te ondersteunen. Deze sensor is dus cruciaal voor de werking van een fatbike.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven