Fatbike Wereld

Mag een fatbike in de trein?

Laatste update op 09/08/2024 om 12:10

De fatbike is voor velen een ideaal vervoermiddel in de stad. Je kunt echter niet van stad naar stad fietsen. Je vraagt je dus misschien af: Mag een fatbike in de trein? In deze blog geven we het antwoord en tips over een fatbike meenemen in de trein.

Met de fatbike in de trein

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag: Mag een fatbike in de trein:

Een fatbike mag mee in de trein. Een fatbike is namelijk gewoon een elektrische fiets. Je mag de fatbike meenemen in de trein, mits je je aan de regels houdt om een fiets mee te nemen in de trein, namelijk; alleen in de daluren. Een opvouwbare fatbike mag altijd & gratis mee.



Regels voor het meenemen van een fatbike in de trein

Om je fatbike mee te nemen in de trein moet je je aan een aantal regels houden. Doe je dit niet, dan kun je de fatbike niet meenemen. Dit zijn de regels voor het meenemen van een fatbike in de trein:

  1. Je mag maar één fiets per persoon meenemen
  2. Je mag alleen reizen buiten de spits of in het weekend. Tussen 6:30 en 9:00 ‘s ochtends en 16:00 en 18:30 ‘s avonds mag je niet met de fiets in de trein.
  3. De fatbike moet op de aangewezen plek voor fietsen staan. Als deze bezet is, mag de fatbike niet mee.
  4. Je moet een ‘fietskaartje’ kopen, naast een kaartje voor jezelf, om de fatbike mee te nemen.

Je moet je goed aan de regels houden als je je fatbike wil meenemen in de trein. Als je je niet aan de regels houdt, riskeer je een boete en kun je uit de trein gezet worden.

hoe fatbike meenemen in de trein

Hoe kom ik door de poortjes met mijn fatbike?

Je kunt door de poortjes met je fatbike door je vervoersbewijs te scannen, of in te checken met een OV-chipkaart. Je hebt dus twee kaartjes nodig: één voor je fiets, en één voor jezelf.

Meestal vind je op het treinstation grotere poortjes, die worden aangegeven met een rolstoelsymbool. Hier heb je wat meer ruimte om met je fiets door de poortjes te gaan.

Kan ik mijn fatbike meenemen in een vervangende bus?

Het gebeurt weleens dat een trein tijdelijk niet rijdt, of dat een traject wordt onderhouden. In dat geval worden er meestal vervangende bussen ingezet. Mag je hier je fatbike ook meenemen?

Het antwoord is helaas nee, er is geen plek voor de fatbike in de vervangende bus. Ook andere fietsen mogen niet in de vervangende busservice meegenomen worden.

Eerder schreef ik over het beveiligen van een fatbike. Zeker in de trein is het zaak om jouw fatbike goed op slot zetten. Lees ook: “Hoe zet je een fatbike op slot (in de trein)

Wat kost een fatbike meenemen in de trein?

Om je fatbike mee te nemen in de trein heb je een ‘Fietskaart Dal’ nodig. Deze kun je in de NS-app of op de website ns.nl kopen. Je kunt ook op het station bij een kaartjesautomaat terecht.

Het kaartje voor je fiets kost € 7,50, ongeacht de afstand die je aflegt. De Fietskaart Dal is de hele dag geldig, tot 4:00 ‘s nachts. 

Een opvouwbare fatbike mag gratis mee. Ook mag een fiets mee als je deze nodig hebt vanwege een beperking. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

wat kost fatbike in de trein

Mag je met een fatbike in de metro?

Over het algemeen mag een fiets in de metro, afhankelijk van de organisatie waarmee je rijdt.

Mag je fatbike in de metro van de RET

In de metrolijnen A, B, C, D en E van de RET mogen fietsen binnen de daluren mee in de metro. Tussen 09.00 en 16.00 en na 18.30 kan een fatbike mee.

Mag je fatbike in de metro van de GVB

De metro en tram hebben ruimte voor maximaal 2 fietsen wanneer je een blauwe fietssticker. Hiervoor koop je een bijv. fietskaartje voor €2,20.

Kan je met een fiets in HTM tram?

Je mag gratis een fatbike meenemen in een HTM tram na 19.00 uur op doordeweekse dagen. In het weekend mag je ten alle tijden een fiets meenemen. Hier hoef je geen extra kaartje voor te kopen.

Wat kost een OV fiets?

Er zijn dus best wel wat regels omtrent het meenemen van je fatbike in de trein. En je moet een extra kaartje kopen. Daarom is het goed om het alternatief te overwegen: de OV fiets. 

Het huren van een OV fiets kan op meeste treinstations, en is vaak goedkoper dan een treinkaartje om je eigen fiets mee te nemen. Je betaalt 4,55 euro per 24 uur per fiets.

Je kunt in de NS-app zien hoeveel fietsen er beschikbaar zijn op het station waar je een OV fiets wilt huren. Het is een goed alternatief als je bijvoorbeeld in de spits wil reizen, of als je wat geld wilt besparen.



Mag een fatbike in de trein: Conclusie

Je kunt je fatbike gewoon meenemen in de trein. Hiervoor houd je je aan dezelfde regels als andere fietsen. Zo mag je niet in de spits reizen, en moet je een apart fietskaartje kopen.

Een opvouwbare fiets mag gratis mee en daarmee mag je ook in de spits reizen. Een alternatief is de OV fiets die je op meeste treinstations kunt huren.

Meest gestelde vragen

Is een fatbike een motorrijtuig?

Nee, een fatbike wordt gezien als fiets. Je kunt dus zonder rijbewijs of leeftijdsgrens over de fietspaden fietsen. Je houdt je aan alle regels voor reguliere fietsers.

Mag je fatbike mee gaan in de trein?

Je kunt je fatbike meenemen in de trein door een fietskaartje te kopen. Je mag niet in de spits reizen met je fatbike. Vergeet niet om ook een kaartje voor jezelf te kopen.

Waar koop ik een fietskaart voor de trein?

Je kunt een fietskaartje kopen in de NS-app, op de website ns.nl, of bij een kaartautomaat. Een kaartje kost 7,50 euro.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven