Fatbike Wereld

Hoeveel fatbikes in Nederland?

Concrete cijfers over fatbikes worden nog niet bijgehouden. Hoeveel fatbikes in Nederland zijn is nog onzeker. Dit komt omdat een fatbike als elektrische fiets wordt gezien. In 2022 werden er 486.000 elektrische fietsen verkocht, hiervan is een klein percentage verkochte fatbikes. Nu 2 jaar later zien we fatbikes overal verschijnen, veelal in steden.

Waarom zijn er nu meer fatbikes in Nederland?

Mede door social media, waar wordt geadverteerd met fatbikes en hoe je deze sneller kunt laten gaan, worden fatbikes steeds populairder. Tiktok is hiervan een grote reden.

Ook heeft de ingang van de helmplicht voor snorfietsen gezorgd voor een stijging in de verkoop van elektrische fietsen. Een snorfiets of brommer is nu minder interessant voor jongeren, want dan moet je overal een helm op en deze meesjouwen wanneer je afstapt.

Een elektrische fiets is hierdoor veel aantrekkelijker geworden en fatbikes verspreiden zich als een een vuurtje op sociale media en op onze wegen.

Wat maakt een fatbike aantrekkelijk?

Vooral het “stoere / ruige” uiterlijk van een fatbike is in eerste instantie de trigger voor jongeren om er één te bezitten. Daarnaast zijn fatbikes door goedkope Chinese makelaardij veelal goedkoper dan andere elektrische fietsen. Hierdoor wordt een fatbike ineens betaalbaar voor de gewone man.

Nadat een aantal jongeren op een school zo’n elektrisch vervoersmiddel bezitten, krijg je te maken met meer aanzien en FOMO (fear of missing out). “Als jij niet zo’n ding hebt, maar hij wel… Wat ben jij dan nog waard…?”

Vroeger hadden jongeren met een scooter toch ook in een bepaald opzicht meer aanzien dan diegene op een oude oma fiets…! Dit gebeurt er dus nu ook met de fatbike. Het probleem is alleen, dat ze veel te hard gaan.

wat maakt een fatbike aantrekkelijk

Hoeveel fatbikes worden er verkocht?

  • Phatfour streeft naar het verkopen van 50.000 fatbikes vanaf 2019 t/m 2024, of ze op weg zijn is niet duidelijk. (Bron: https://www.phatfour.com/blog/binnen-vijf-jaar-50-000-e-bikes-in-nederland-en-buitenland)
  • Bol.com geeft geen data weer hoeveel fatbikes er worden verkocht. Wel kunnen we zien dat er per maand 9547x wordt gezocht op “fatbike” via Bol. Hier worden ook hele goedkope fatbikes verkocht. Als we uitgaan van een aannemelijke 2% conversiepercentage worden er al 190 fatbikes verkocht via Bol.com per maand.*
  • Bij LaSouris werden in augustus 2024 zo’n 1100 fatbikes in beslag genomen (bron). Als we ervan uitgaan (hypothetisch) dat ze een jaarvoorraad hebben staan, verkochten ze 91 fatbikes per maand.*
  • Er wordt geschat dat er tot 2022 al meer dan 60.000 fatbikes werden gestolen. Omdat de fatbike pas sinds 2018 in opmars is betekend dat dat er zo’n dan 15.000 fatbikes per jaar werden verkocht* in de jaren ervoor. Deze lineaire lijn is echter niet de exponentiële lijn die we zien in fatbike verkoop. Waarschijnlijk worden er tegenwoordig vele malen meer verkocht dan de afgelopen jaren.

*Dit is geen concrete data, maar aannemelijke cijfers gebaseerd op gemiddelde conversiepercentages van elektrische fietsen online en geschatte onderzoeken op basis van steekproef enquêtes.

Hoeveel fatbikes in Nederland – Conclusie

Door het grotere aantal ongevallen zullen datapunten van fatbikes nu worden bijgehouden. Tot op heden werd elk ongeval niet geregistreerd als “ongeval met fatbike” maar als “ongeval met elektrische fiets”. Er zijn in Nederland zeker meer dan 100.000 fatbikes op de weg, maar exacte data ontbreekt nog.

Veelgestelde vragen:

Waarom heeft iedereen een fatbike?

Door de stijgende trend op social media, de voordelige aankoop en een makkelijk opvoerbaar model is de fatbike populair en lijkt het wel of iedereen een fatbike heeft tegenwoordig.

Waarom houden mensen van fietsen met dikke banden?

Hoe dikker een fietsband, hoe makkelijker en gevoellozer oneffenheden in het wegdek zijn. Je verplaatst je makkelijker op onverharde wegen met dikkere banden met meer lucht, dan op een fiets met dunnen banden.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven