Fatbike Wereld

Waar mag je fietsen met een fatbike?

Omdat de regelgeving voor fatbikes lijkt te veranderen vraagt men zich steeds vaker af: Waar mag je fietsen met een fatbike? Met een fatbike mag je fietsen op de openbare weg zoals op het rijbaan, fietspad, fietssuggestiestrook & een fiets/bromfietspad. Wel dient een fatbike niet harder te kunnen rijden dan 25 km/u en een maximaal motorvermogen van 250 watt te hebben.

Waar mag je precies fietsen met een fatbike?

In elke verkeerssituatie zijn er andere mogelijkheden, hieronder bekijken we de mogelijkheden per situatie en waar je dan mag fietsen op een fatbike op de openbare weg.

Rijbaan

fiets op rijbaan

Wanneer er geen verplicht fietspad is, mag een elektrische fatbike op de rijbaan rijden. Auto’s mogen inhalen wanneer dit is toegestaan, maar niet over een doorgetrokken streep. In enkele gevallen moet een auto dus de snelheid aanpassen aan de fietser als er niet voldoende ruimte is om in te halen.

Fietspad

fatbike op fietspad bord

Een fatbike mag op het fietspad rijden, net als andere fietsers en e-bikers. Scooters mogen geen gebruik maken van het fietspad om het fietspad veilig te houden. Het snelheidsverschil wordt anders te groot.

Fietssuggestiestrook

fatbike op fietssuggestiestrook

Een fietssuggestiestrook is onderdeel van de rijbaan, maar is geen fietspad. Het biedt geen enkele vorm van bescherming voor fietsers, e-bikes of fatbikes, behalve dat het duidelijk de indruk wekt dat het voor fietsers is bedoeld. Alle bestuurders mogen gebruik maken van een fietssuggestiestrook. Ook auto’s mogen hier op rijden, al is de bedoeling dat deze strook wordt gebruikt door fietsers.

Veelal zie je een fietssuggestiestrook op rijbanen die net niet breed genoeg zijn om een toegewijd fietspad te plaatsen en vind je ze veel in grote steden met oude infrastructuur.

Brom-, fietspad

fatbike op bromfietspad

Op een fiets/bromfietspad mag er met een fatbike worden gereden. Een (brom)fietspad is meestal verplicht, waardoor er met een fiets, e-bike en fatbike altijd op dit pad moet worden gereden als deze beschikbaar is.

Waar mag je rijden met een fatbike?

Met een fatbike mag je rijden op een fietspad, fiets/bromfietspad, fietssuggestiestrook en de rijbaan mits jouw fatbike wordt gezien als e-bike. Dit is het geval als de fatbike niet harder kan rijden dan 25 km/u en een maximaal motorvermogen heeft van 250 watt.

Waar mag een fatbike die kan rijden zonder te trappen

Veel fatbikes zijn tegenwoordig uitgerust met een gashendel. Echter is een gashendel meestal niet toegestaan. Behalve als de fatbike is gekeurd door de RDW en wordt gezien als motorvoertuig. Hiervoor moet de fatbike:

  • RDW gekeurd zijn
  • Een kenteken hebben
  • Bestuurder een helm dragen
  • Mogelijkheid tot snelle snelheden boven de 25 km/u
  • Verzekerd zijn

Een fatbike die kan rijden zonder te trappen (harder dan 6 km/u) d.m.v. een gashendel mag niet op het fietspad rijden omdat het geen fiets meer is, maar een motorvoertuig. Tegelijkertijd is een fatbike dan geen zwakke verkeersdeelnemer meer.

Top 3 – Welke fatbike mag op de openbare weg?

Fatbikes die op de openbare weg mogen rijden zonder kentekenplicht, verzekeringsplicht en helmplicht rijden maximaal 25 kilometer per uur en hebben een maximaal motorvermogen van 250 watt.

1 – V20 compleet van Kick&Move:

Deze fatbike met hydraulische remmen, achterzitje, kettingslot en telefoonhouder is een legale fatbike die maximaal 25 kilometer per uur kan rijden met een maximaal motorvermogen van 250 watt. Daarom mag onderstaande fatbike op de openbare weg rijden wordt hij gezien als elektrische fiets.

2 – Ultimate S1 van Stoer

De Ultimate S1 is een Nederlandse ontwikkeling en zal daarom altijd aan de Nederlandse verkeersregels voldoen. De Stoer Ultimate S1 kan niet harder dan 25 km/u rijden en heeft daarom geen kentekenplicht, verzekeringsplicht en helmplicht voor gebruikers.

3 – RK29 van RCB

Deze fatbike is net als de Kick&Move Chinese import met een Nederlands geregistreerd merk. Vaak zit er op deze fatbikes nog de mogelijkheid om op te voeren, dit mag niet.

In basis kan hij worden ingesteld om maximaal 25 km/u te kunnen rijden, maar dit is niet genoeg. Hij moet letterlijk niet harder KUNNEN dan 25 km/u om door een inspectie heen te komen. Informeer bij de verkoper om hij voldoet aan alle Nederlandse voorwaarden om er met volledige zekerheid op te kunnen rijden.

Waar mag je fietsen met een fatbike – Conclusie

Met een fatbike mag je overal fietsen waar een fiets of e-bike mag fietsen mits de fatbike niet harder kan dan 25 km/u. Kan de fatbike harder dan 25 km/u? Dan wordt het een motorvoertuig en komt kentenplicht, verzekeringsplicht en helmplicht ter sprake. In dat geval mag een fatbike niet meer op het fiets/bromfietspad rijden.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven