Fatbike Wereld

Kan een fatbike op een fietsendrager? [& Top 3 fatbike fietsendragers]

Ja, in principe kan een fatbike op een fietsendrager. Je moet dan wel rekening houden met een paar factoren. Allereerst is het belangrijk dat de fietsendrager extra brede wielgoten heeft, aangezien fatbikes natuurlijk bredere banden hebben dan normale fietsen. Ook mag de fatbike niet te zwaar zijn voor de fatbike.

Waarom een fatbike op een fietsendrager?

Als je op vakantie gaat in je auto wil je misschien je fatbike meenemen. Je kunt dan immers op je vakantieadres gebruik maken van je fiets om de omgeving te verkennen. Er zijn echter nog meer redenen om je fatbike op een fietsendrager te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een natuurgebied wilt verkennen op je elektrische fiets.

Een fatbike past bovendien niet in de meeste auto’s, dus dan is een fietsendrager nodig. Dit is sowieso een goed idee, aangezien de binnenkant van je vierwieler anders behoorlijk vies kan worden door je elektrische tweewieler. Ook kan de fatbike voor schade zorgen als deze tijdens de autorit omvalt in de kofferbak.

Waar op letten bij het plaatsen van een fatbike op een fietsendrager?

Het zou dus prettig zijn als een fatbike op een fietsendrager kan. Dit is helaas niet altijd mogelijk, je moet dan ook rekening houden met een paar factoren:

Gewicht:

Fatbikes wegen doorgaans zwaarder dan normale fietsen. Dit komt door de motor en accu. Daarom moet je altijd controleren of je fiets niet te zwaar is voor de fietsendrager. Helaas blijkt dit vaak het geval te zijn, aangezien fietsendragers doorgaans ongeveer 20 kilo per fiets kunnen dragen. Een fatbike zit hier meestal boven.

Bandbreedte:

Ook de bandbreedte is cruciaal om rekening mee te houden. Fatbikes hebben erg brede banden en passen daardoor niet in veel fatbikes. Koop daarom een fietsendrager speciaal voor fatbikes of één waarvan je de wielgoten kunt verstellen.

Type (platformdrager):

Fietsendragers zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Bij een fatbike is het beter om te kiezen voor een platformdrager. Dit type is namelijk geschikter voor brede en zware fietsen dan een hangende fietsendrager. Let hier dan ook bij het kopen van zo’n drager voor je fatbike.

Bevestigingspunten:

Het is van groot belang dat je fatbike stevig op de fietsendrager staat. Controleer daarom altijd of je de fiets goed kunt bevestigen, houd hierbij vooral de bevestigingspunten in de gaten. Ze moeten niet de weg worden versperd door onderdelen van je fatbike. Eventueel kun je ook nog spanbanden of andere bevestigingsmaterialen gebruiken.

Tips voor het plaatsen van een fatbike op een fietsendrager

Het is dus belangrijk om de juiste fietsendrager te kopen, maar er zijn meer tips die het beter en gemakkelijker maken om je fatbike op een fietsendrager te plaatsen en vervoeren:

  1. Verwijder de accu: Het is verstandig om de accu te verwijderen voordat je de fatbike op de fietsendrager plaatst. Hierdoor kan de batterij niet beschadigd raken, maar de voornaamste reden hiervoor is het verlagen van het gewicht van je fiets. Dit is prettig voor de fietsendrager, maar ook voor jou bij het optillen van de fatbike.
  2. Gebruik een oprijgoot: Fatbikes zijn behoorlijk zwaar, zelfs als je de accu verwijderd hebt. Maak het plaatsen van de fiets op de drager gemakkelijker door een oprijgoot te gebruiken. Wil je toch de fatbike op de fietsendrager tillen? Laat dan iemand je helpen en til met je knieën in plaats van je rug.
  3. Bevestig de fiets: Het zal je maar gebeuren dat de fatbike van de fietsendrager valt tijdens het rijden. Voorkom dit door de fiets optimaal te bevestigen. Doe dit zowel bij de wielen als bij het frame. Controleer de bevestiging meerdere keren voordat je vertrekt en eventueel ook tijdens de autorit.
Hoe fatbike op fietsendrager

Top 3 fietsendragers voor fatbikes

Als je een fietsendrager voor je fatbike zoekt dan weet je nu waar je op moet letten. Dit maakt de zoektocht gemakkelijker, maar we willen dit klusje zo simpel mogelijk voor je maken. Daarom noemen we hieronder onze top 3 fietsendragers voor fatbikes:

1.      Thule EasyFold XT 2 933 (€749,-)

beste fietsendrager voor fatbike

Thule produceert geweldige fietsendragers en ze hebben met de EasyFold XT 2 933 de eerste plek in handen. Dit model biedt talloze voordelen. Zo kun je er twee fatbikes op plaatsen die 30 kilogram per stuk mogen wegen.

Deze fietsendrager is bovendien geschikt voor framematen van 22 tot en met 80 millimeter. Het is daarnaast prettig dat je de Thule EasyFold XT 2 933 volledig kunt opvouwen. Een nadeel van deze fietsendrager is de hoger prijs.


2.      Yakima FoldClick 2 (€599,-)

yakima foldclick fatbike op een fietsendrager

We hadden onze hele top 3 met de beste fietsendragers voor fatbikes kunnen vullen met Thule, maar toch verdient de Yakima FoldClick 2 ook zeker een plekje. Dit model is ook volledig opvouwbaar en kan twee fietsen dragen van in totaal 60 kilogram. De drager zelf weegt 14,5 kilo en kost iets minder dan de Thule EasyFold XT 2 933.


3.      Thule EuroWay G2 (€439,-)

Thule EuroWay G2 trekhaak fietsendrager voor fatbikes

We eindigen onze top 3 fietsendragers voor fatbikes wel met Thule, namelijk met de EuroWay G2. Hierop passen zelfs drie fietsen, wat prettig is als je met het hele gezin op vakantie gaat. De Thule EuroWay G2 is bovendien opvouw- en kantelbaar, waardoor je de drager eenvoudig meeneemt in je kofferbak.


Kan een fatbike op een fietsendrager? FAQ

Waarom is een fietsendrager niet geschikt voor een elektrische fiets?

Sommige fietsendragers zijn niet geschikt voor elektrische fietsen doordat de fietsen te zwaar zijn. Ze zijn zwaarder dan gewone fietsen vanwege de batterij en motor. Gelukkig zijn er genoeg fietsendragers waarop je wel een elektrische fiets kunt meenemen.

Hoeveel kilo mag er op een fietsendrager?

Hoeveel kilo er op een fietsendrager mag, hangt van het model af. Doorgaans is een drager in staat om een gewicht van maximaal 50 kilogram, maar er zijn ook typen met een draagvermogen van 60 kg. Je kunt er dan veilig fatbikes en elektrische fietsen op plaatsen.

Hoe zwaar mag een fiets wegen op een fietsendrager?

Fietsendragers hebben verscheidene draagvermogen, maar dit ligt vaak rond de 50 tot 60 kilogram. Dit is doorgaans verdeeld over twee fietsen, dus dit zou betekenen dat je fiets 25 tot 30 kilogram mag wegen.

Kan een fatbike op een fietsendrager? Conclusie

Een fatbike kan op een fietsendrager, mits je het juiste model koopt. Hieronder vind je onze aanraders:

Top 3 fietsendragers voor fatbikesUitleg
Thule EasyFold XT 2 933De beste opvouwbare fietsendrager voor fatbikes
Yakima FoldClick 2De dunste fietsendrager voor fatbikes
Thule EuroWay G2De beste betaalbare fietsendrager voor fatbikes
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven