Fatbike Wereld

Worden fatbikes verboden dit jaar? Een totaal verbod op fatbikes komt er niet. Een verbod op het rijden op fatbikes vanaf 14 jaar (of 16 jaar) lijkt in de maak. Echter is het lastig om deze regelgeving door te voeren omdat een fatbike een e-bike is. Het verbod moet voor alle e-bikes gelden of specifieke onderdelen van fatbikes moeten worden vastgesteld om te bepalen dat een fiets een fatbike is.

Verbod op Ouxi fatbikes

Ouxi v8 verboden EU

Chinese Ouxi V8 fatbikes zijn illegaal verklaard door de EU. Deze fatbikes kunnen altijd harder rijden dan de standaard limiet in Europese landen. Dit kan door een simpele code te veranderen in het display. Omdat dit zo makkelijk aan te passen is, is er vanuit de EU een totaalverbod ontstaan op Ouxi fatbikes.

Vele Ouxi fatbikes kunnen ook gemakkelijk rijden zonder te trappen, dit is verboden. Een elektrische fiets mag trapondersteuning hebben. De elektromotor mag niet volledig worden aangestuurd door een gashendel of knop.

Wanneer komt de minimum leeftijd van 14 jaar?

Er komen nieuwe regels voor fatbikes zoals een helmplicht en een minimum leeftijd van 14 jaar. Op 24 september is hiervoor akkoord gegeven, maar wanneer gaan die regels in? De structuur en ingang van de regelgeving zal naar alle waarschijnlijkheid pas vanaf 2026 worden doorgevoerd.

Het grootste struikelblok is het identificeren van een “fatbike”, want het zijn eigenlijk gewoon elektrische fietsen. Regelgeving moet gebaseerd worden op duidelijke kenmerken, de politie moet kunnen handhaven op iets wat voor de wet duidelijk een fatbike is.

Veel geruchten speculeren over kenmerken bekijken zoals dikke banden en een niet verstelbaar zadel. Wanneer deze kenmerken gaan gelden voor het handhaven krijgen we een nieuw probleem; de fatbike zal veranderen. Fabrikanten ontwikkelen nu de skinnybike, die een verstelbaar zadel en dunnere banden heeft zodat hij niet onder de nieuwe regelgeving zal vallen.

Welke fatbike mag nog wel?

Het lijkt erop dat fatbikes zoals de Kick&Move en Knaap gewoon nog mogen blijven bestaan.

Worden Skinnybikes ook verboden?

De minimum leeftijd van 14 jaar en helmplicht zou ook moeten gaan gelden voor Skinnybikes om volledig effectief te zijn. Het lijkt er nu echter op dat de regelgeving alleen zal gaan gelden voor Fatbikes met de kenmerken zoals: Dikke banden & niet verstelbaar zadel.

Dit moeten we afwachten, naar alle waarschijnlijkheid wordt voor 1 april 2025 een nieuw plan voorgesteld. Hieruit zal blijken welke kenmerken worden meegenomen. Hier zal direct actie op worden ondernomen door fabrikanten om de regelgeving te kunnen omzeilen met een nieuw type fatbike die deze kenmerken niet heeft.

Wat gaat er gebeuren met fatbikes?

Door de aangenomen motie over fatbikes op 24 september 2024 is het duidelijk dat er nieuwe regelgeving gaat komen alleen op fatbikes. Hiervoor moeten handhavers onderscheid kunnen maken in wat nou precies een fatbike is. Kenmerken van een fatbike worden hier dus in meegenomen.

Nadat deze kenmerken duidelijk zijn voor de nieuwe wetgeving, zullen fabrikanten soortgelijke producten gaan maken die deze kenmerken niet hebben zodat fatbikes onder een nieuwe naam verkocht kunnen worden.

Het is wel duidelijk dat fabrikanten beter moeten gaan letten op de mogelijkheid om op te voeren, dit is simpelweg illegaal en kan altijd worden gehandhaafd.

Bekijk alvast deze goedgekeurde helm voor fatbikes:

Wanneer komt de helmplicht voor fatbikes?

Het is nog niet duidelijk wanneer de helmplicht voor fatbikes wordt doorgevoerd. In veel gevallen duurt het uitwerken van een soortgelijk voorstel en doorvoeren in regelgeving 2 jaar. Op dit moment is alleen de motie aangenomen om aan een plan te werken. Voor april 2025 zal dit plan gepresenteerd moeten worden.

Het meest ingewikkelde aan dit plan is de duidelijke identificatie van fatbikes. Als het duidelijk is “wat een fatbike is”, kan er worden gehandhaafd. Ook wordt het dan duidelijk waar je mag fietsen met een fatbike.

Veelgestelde vragen – Worden fatbikes verboden?

Welke fatbikes worden verboden?

Fatbikes die harder kunnen rijden dan 25 kilometer per uur zijn verboden. Ook fatbikes die harden kunnen rijden dan 6 kilometer per uur zonder te trappen zijn verboden. Een fatbike mag een maximaal elektromotorvermogen hebben van 250 watt.

Waarom worden fatbikes verboden?

Door de oplopende aantallen ongevallen met letsel waar een fatbike bij betrokken is komt er nieuwe regelgeving voor fatbikes. Fatbikes worden niet volledig verboden, maar betere regelgeving en handhaving zal zorgen voor een veilige omgeving samen met fatbikes.

Worden Fatbikes verboden? Conclusie

Bepaalde fatbikes zijn al verboden. Fatbikes die harden dan 25 km/u kunnen rijden en fatbikes die een motorvermogen hoger dan 250 watt hebben. Dit zal zo blijven. Daarnaast is er in de 2e kamer een motie aangenomen en lijkt er een helmplicht te komen voor fatbikes samen met een minimum leeftijd van 14 jaar. Wanneer het mogelijk is om te handhaven op “fatbikes”, zal de regelgeving worden doorgevoerd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven