Fatbike Wereld

Mag een fatbike een gashendel hebben?

Een fatbike geclassificeerd als een elektrische fiets mag geen gashendel hebben. Er zijn uitzonderingen als de gashendel helpt tot 5 kilometer per uur. Een fatbike met kenteken (RDW gekeurd) mag wel een gashendel hebben en is dan een speedpedelec, brom- of snorfiets. De gashendel mag nu > 5 kilometer per uur ondersteunen.

Is een fatbike met gashendel legaal?

Een gashendel op een fatbike is zelden legaal. Dit komt omdat deze gashendels de volledige motor kunnen aansturen. Wanneer je gashendel ervoor zorgt dat je harder dan 6 km/u fietst, rijd je officieel niet meer op elektrische fiets meer.

Een fatbike met gashendel kan wel legaal zijn als de gashendel stopt met vermogen bieden bij 5 kilometer per uur. Denk aan een bakfiets die “loopondersteuning” heeft (Walk Assist). Ook hier helpt de motor de fiets met een knopje of hendel of een heuvel op te lopen. Dit is legaal op een elektrische fiets, maar tot maximaal 5 kilometer per uur.

Mag een fatbike een gashendel hebben en wanneer is het illegaal

Waarom mag je geen gashendel op een fatbike?

Omdat de meeste fatbikes met gashendel niet stoppen bij ondersteuning tot maximaal 5 kilometer per uur. In principe mag je dus WEL een gashendel op een fatbike, maar die mag alleen maar helpen met een kleine ondersteuning en niet de volledige motor aansturen.

Er zijn veel fatbikes met gashendel die 25 kilometer per uur gaan zonder te trappen, dit is niet de bedoeling en is illegaal. Dat rijd je gewoon op een snorfiets!

Wat is de boete voor een gashendel op een fatbike?

De boete voor een gashendel op een fatbike die harder dan 6 kilomter per uur gaat is €310,- excl. administratiekosten. Je krijgt geen boete als jouw gashendel alleen helpt met lopen (Walk Assist). Dit mag tot maximaal 5 km/u en is bedoelt ter ondersteuning van het lopen met een zware tweewieler.

Fatbike met gashendel feitcode

Een fatbike met gashendel heeft nog geen eigen feitcode. Op dit moment valt een dusdanige overtreding onder feitcode K024(b) voor elektrische fietsen.

Hoe hard gaat een fatbike met gashendel?

Een fatbike met gashendel mag onder het gebruik van de gashendel maximaal 25 km/u rijden. Bij het gebruik van de gashendel mag er maximaal ondersteuning worden geboden tot maximaal 5 km/u. De gashendel mag alleen ter loopondersteuning dienen (Walk Assist) en niet de volledige motorcapaciteit gebruiken van maximaal 0,25 kw.

Wat doet een gashendel?

Een gashendel regelt het vermogen uit de motor en zet deze om naar activiteit in het energieniveau. Door een gashendel in te drukken wordt de motor aangedreven en zorgt hij ervoor dat de wielen op een elektrische fiets in actie komen.

Op een elektrische fiets mag dit tot maximaal 5 kilometer per uur om bij lopen te ondersteunen. Een gashendel op een elektrische fiets mag nooit harder gaan dan 6 kilometer per uur. In dat geval wordt het gebruik van de fiets gezien als een speedpedelec of snor-, bromfiets.

Fatbike met gashendel op Marktplaats

Helaas zien we veel aanbieders van fatbikes met een gashendel op Marktplaats en louche webshops. De politie heeft niet voldoende tijd en capaciteit om al deze aanbieder aan te pakken. Het is dus aan de koper zelf of te bepalen dat een fatbike met gashendel NIET legaal is.

Heb je een gashendel bij je fatbike gehad…

Plaats deze dan niet. Het is illegaal om een fatbike te gebruiken met een gashendel tenzij je de mogelijkheid hebt om deze tot maximaal 5 kilometer per uur te laten werken.

Dit is echter niet realistisch omdat de meeste fatbikes Chinese import zijn. Hierbij is geen rekening gehouden met de Nederlande wetgeving. Een enkele fatbike dealer zal dit op orde hebben gemaakt bij de programmering van hun fatbikes.

Hoe makkelijk is het instellen van een gashendel?

Deze video spreekt voor zich… En dat is zorgelijk. Let wel op, deze fiets kan nog steeds harder dan toegestaan en blijft daardoor illegaal. Het feit dat je de instellingen veranderd neemt niet weg dat de fiets gewoon harder KAN!

@diegekketijden

Antwoorden op @milanbergje123 Die 6kmu op gashendel zit in de controller ingesteld #ouxi #opvoeren #qmwheel #fatbike #v20pro #v20

♬ origineel geluid – Die gekke tijden

Veelgestelde vragen:

Mag ik een gashendel op een fatbike plaatsen

Een gashendel mag op een fatbike als hij tot maximaal 5 kilometer per uur kan rijden met alleen de gashendel. Over het algemeen zorgt een gashendel ervoor dat een fatbike kan rijden zonder te trappen tot 25 km/u. Dit mag niet en is illegaal.

Is gashendel toegestaan?

Een gashendel is niet toegestaan als hij een elektrische fiets harder dan 5 kilometer per uur kan laten gaan. Blijft de fiets door de gashendel onder de 5 km/u, dan wordt het gezien als loopondersteuning en is het toegestaan.

Mag een duimgashendel wel op een fatbike?

Een duimgashendel mag ondersteunen bij het lopen tot maximaal 5 kilometer per uur. Een gashendel die de fiets harder doet rijden dan 5 km/u mag niet op een elektrische fiets, maar alleen op een brom-, snorfiets of speedpedelec.

Mag een fatbike een gashendel hebben – Conclusie

Een fatbike mag een gashendel hebben mits deze tot maximaal 5 kilometer per uur ondersteunt. Wanneer een fatbike harder rijdt met een gashendel is het geen elektrische fiets meer en moet hij worden gekeurd door de RDW als speedpedelec, snor-, of bromfiets. Ook de regelgeving veranderd dan, de kentekenplicht, helmplicht en verzekeringsplicht zijn dan een feit.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven