Fatbike Wereld

Laatste update op 18/08/2024 om 22:07

In deze blog geven we aan waar je als fatbiker mag fietsen. Soms fiets je met een fatbike op de weg, andere keren moet je op het fietspad blijven.

Mag je met een fatbike op de weg fietsen

Met een fatbike mag je op de weg fietsen, mits er geen verplicht fietspad aanwezig is. Als je op de weg fietst met een fatbike, moet je altijd rechts aanhouden. Als er een verplicht fietspad aanwezig is (aangegeven door een blauw rond bord met een fiets) moet je gebruikmaken van het fietspad. In dat geval is het verboden om op de weg te fietsen.

Als fietser op een fatbike houd je je aan dezelfde regels voor fietsers. Je fietst dus op het fietspad of rechts op de rijbaan. Je mag niet midden op de weg fietsen, en ook niet op de weg fietsen als er een fietspad aanwezig is.

mag je met fatbike op fietspad

Is een fatbike legaal op de openbare weg

Een fatbike is legaal (mits deze niet aangepast is) en wordt gezien als fietser. Je mag dus gewoon de weg op. Er zijn momenteel geen speciale regels voor fatbike ten opzichte van elektrische fietsen. 

Een fatbike is illegaal op de weg als deze is aangepast om bijvoorbeeld harder te gaan dan 25 km/u of een gashandel gemonteerd heeft. In dit geval kan de politie je beboeten en de fatbike kan in beslag genomen worden als het meermaals gebeurd. Met een aangepaste fatbike ben je volledig verantwoordelijk wanneer er een ongeluk gebeurd.

Waar fietsen met een fatbike

Waar mag je fietsen met een fatbike? Mag je met een fatbike op de weg fietsen? Je volgt als fatbike de regels voor fietsers op. Om je te herinneren hebben we alle regels over de plaats van de weg op een rijtje gezet:

Fietspad

Natuurlijk mag een fatbike op het fietspad fietsen. Je herkent het fietspad aan een rond blauw bord met een fiets erop. Vaak is het wegdek rood gekleurd. Op een fietspad mogen alleen fietsers en bromfietsers rijden. 

Als een weg een fietspad heeft, ben je daar als fietser verplicht om op te rijden. Je mag dus niet op de rijbaan rijden, tenzij er geen fietspad aanwezig is. Een fietspad kan deel uitmaken van de weg, deze wordt dan gescheiden met een doorgetrokken streep.

met fatbike op de weg

In dit voorbeeld fiets je met een fatbike op de weg. Zodra het fietspad begint, aangegeven met een fietspad bord en rood asfalt, ben je verplicht om op het fietspad te gaan fietsen.

Op de weg

Is er geen fietspad aanwezig? Dan mag je op de rijbaan fietsen. Je fiets aan de rechterkant van de weg en mag maximaal met z’n tweeën naast elkaar fietsen. Als er een fietspad aanwezig is, is het verboden om op de weg te fietsen.

Uiteraard moet je op de weg rekening houden met het autoverkeer. Je hoeft niet opzij te gaan als een auto je in wilt halen. Verder moet je de overige verkeersregels volgen zoals voorrang verlenen bij haaientanden enzovoorts.

Fietssuggestiestrook

Soms bevindt zich aan de zijkant van de weg een zogenaamde fietssuggestiestrook. Dit is geen fietspad maar geeft enkel een suggestie aan de fietsers waar ze moeten rijden. Een fietssuggestiestrook wordt meestal aangegeven door een stippellijn, en dus geen doorgetrokken lijn.

fatbike fietspad

Een fietssuggestiestrook heeft dus eigenlijk geen wettelijke functie. Je fietst eigenlijk gewoon aan de rechterkant van de weg zoals eerder genoemd. Je mag op een fietssuggestiestrook dus met z’n tweeën naast elkaar, ook als je daardoor over de lijn komt. 

Op de stoep?

Je mag met een fatbike of fiets nooit op de stoep fietsen, ook niet als er geen fietspad aanwezig is. Moet je toch over de stoep? Dan kun je afstappen en met de fatbike aan de hand lopen over de stoep. 

In voetgangersgebieden is het ook verboden om te fietsen met een fatbike. Je herkent een voetgangersgebied aan een blauw rond bord met een voetganger. Vaak zie je voetgangersgebieden in het centrum van een dorp of stad. 

regels voor fatbike

Conclusie

Je mag gewoon met een fatbike op de weg. Als er een fietspad aanwezig is, met je niet met een fatbike op de weg maar moet je op het fietspad fietsen. Je houdt je aan de verkeersregels voor fietsers. Waar je als fatbiker mag fietsen bepaal je als volgt:

  • Als er een verplicht fietspad aanwezig is, moet je op het fietspad fietsen
  • Geen fietspad? Dan fiets je met de fatbike op de weg aan de rechterkant
  • Je mag niet op de weg fietsen als er een verplicht fietspad aanwezig is
  • Je mag nooit op de stoep fietsen met een fatbike

Meest gestelde vragen

Welke fatbike mag op de weg?

Een fatbike mag de weg op als deze niet harder kan dan 25 km/u en aangedreven wordt door het trappen.

Wat zijn de regels voor een fatbike?

Een fatbiker houdt zich aan dezelfde regels als fietsers. Je hebt geen rijbewijs of helm nodig.

Kan een fatbike rijden zonder trappen?

Een fatbike moet aangedreven worden via de trappers. Een gashendel installeren is verboden. Alleen een voertuig wat door de RDW goedgekeurd is als bromfiets of snorfiets mag een gashendel hebben.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X
Email

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven